Milyonlarca memura kötü haber, yine ''yoksul'' kalacaklar

Milyonlarca memura kötü haber, yine ''yoksul'' kalacaklar
Güncelleme:

Memur-Sen’in zam talebi, kendi araştırmasındaki yoksulluk sınırının altında kaldı.

Hükümet ile memur konfederasyonları arasında devam eden toplusözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyon olarak imza yetkisini tek başına elinde bulunduran heyet başkanı Memur-Sen’in zam talebi, kendi araştırmasındaki yoksulluk sınırının altında kaldı.

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'ın haberine göre Memur-Sen’in 3 alternatifli zam önerisine göre en düşük devlet memuru maaşının iki yılın sonunda en fazla 3 bin 405 lira olması öngörülüyor. Oysa Memur-Sen’in temmuz açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, yoksulluk sınırı şimdiden 4 bin 801 liraya ulaştı. Teklifle, en düşük devlet memuru maaşının yoksulluk sınırını aşamadığını Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın da kabul etti.

Yalçın, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, 3 teklifi ortaya koyarken tek hedeflerinin kamu görevlilerini açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasından çıkarmak olduğunu belirtti. 2 bin 405 lira olan en düşük devlet memuru maaşının iki yılın sonunda toplam 3 bin 350 civarında bir rakama ulaşmasını hedeflediklerini belirten Yalçın, “Bu bile yoksulluk sınırını aşmıyor. Dolayısıyla yoksulluk sınırının 4 binin üzerinde seyrettiğini, açıklanan rakamlar boyutuyla 4 bin 800’e kadar rakamlar açıklandığını dikkate alırsak dolayısıyla kamu görevlilerinin yüzde 70’ten fazlası bu iki rakam arasında, açlık ve yoksulluk sınırı arasında yer alıyor. Bu rakam ne demek 1600 ile 4 bin 100 arasında gezen bir rakam. Bu da ciddi bir iyileştirme ihtiyacının olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

Yaklaşık 3.2 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisinin 2018-2019 yıllarında alacakları zam oranlarının belirleneceği toplusözleşme görüşmeleri sürüyor. Görüşmelerde hizmet kollarına ilişkin 658 teklif 338’e indirildi. Hükümet 14 Ağustos’ta ilk teklifini sunacak.

 
 
 

Cumhuriyet