Araç Değer Kaybı Nedir? Nasıl Alınır?

Araç Değer Kaybı Nedir? Nasıl Alınır?
Güncelleme:

Araç değer kaybı sahip olduğumuz araçlar ile karıştığımız trafik kazaları sonrasında ortaya çıkan ikinci el piyasa değerindeki düşüşü ifade eder.

Ancak, araç değer kaybı için illaki bir trafik kazası yaşanması şart değildir. Örneğin park halinde duran aracımızın üzerine düşürülen bir saksı ya da sahipli hayvanlar tarafından verilen zararlar sonrasında ortaya çıkabilir.

Trafik kazası dışındaki olaylarda araçlarda meydana gelen değer kayıpları değer kaybı tazminatı olarak zarara sebep olan kişiden ya da örnekteki gibi durumlarda hayvan sahiplerinden değer kaybı davası açılmak suretiyle istenebilir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Yukarıda anlattığımız gibi nedenlerle ortaya çıkan değer kayıplarını değer kaybına neden olan kişilerden almak için başvurulacak yöntem şöyle açıklanabilir.

Öncelikle araç değer kaybı hesaplaması yöntemleri ile hesaplama yapan bir uzman ekspere araç değer kaybı hesabı yaptırılmalıdır. Bu hesaplamayı yaptırarak açacağımız davada karşı taraftan talep edebileceğimiz zararımızın miktarını bilme imkânımız olur. Böylece davayı doğru miktar üzerinden açmamız mümkün olacaktır.

İkinci olarak zarara sebep olan kişinin böyle bir zararı karşılamak için bir sigortaya sahip olup olmadığını araştırmamız gerekir. Böyle bir sigortaya sahip olan kişinin sigortası var ise sigortasına doğrudan yazılı başvuru yapmamız gerekir. Sigorta şirketlerine başvuru yapılması sigorta şirketleri yönünden önemlidir. Zira hasar ihbarı yapılmayan sigorta şirketinin hasarı ödeme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle sigortaya yazılı olarak yapılacak bu ihbar değer kaybının sigorta firmasının ödenmesini sağlayabilir. Eğer böyle yapılmasına rağmen ödeme yapılmaz ise sigorta firması da dahil edilerek zarara sebep olan kişi aleyhine mahkemelerde dava açılabilir.

Değer kaybı davaları kural olarak asliye hukuk mahkemeleri tarafından ele alınarak karara bağlanırlar. Ancak eğer davalılardan biri sigorta olması durumunda davanın ticaret mahkemelerinde açılması bir zorunluluktur.

Bu davanın açılmasından sonra mahkeme hâkimi zararın miktarını kendisinin atayacağı bir bilirkişiye tespit ettirir. Yapılacak bu bilirkişi incelemesi ile ortaya çıkan araç değer kaybı ile yargılama öncesinde yaptırılan eksper incelemesi arasındaki fark taraflarca ve mahkemece değerlendirilerek bir karar verilir. Verilen bu karar icra müdürlüklerinde icraya konularak tahsil edilir.

Sürecin tamamının zarar gören kişi veya vekil olarak atayacağı avukat aracılığı ile yapılması mümkün olduğundan bu konuda aracılara vekalet verilmesinin hiçbir pratik faydası yoktur. Bu nedenle bu konuda araştırma yapan kişilerin doğrudan avukatlara vekalet vermesini tavsiye ediyoruz.

Kazasız belasız günler diliyorum.

Av. İlker TÜRKGÜLER

 

Seçiniz...

Etiketler advertorial