Ford'dan iki hamle birden !

Ford'dan iki hamle birden !
Güncelleme:

ABD'li otomotiv devi Ford, yavaş satılan ürünlerin üretimini durdurup, 11 milyar dolarlık kesintiye gitti. Şirket yeni ortaklıklar kurulacağının da sinyalini verdi.

Otomotiv devi Ford, kâr hedefini tutturmak için harcamalarında 11,5 milyar dolarlık kesintiye gidiyor.

Plan kapsamında sedan Fusion, Fiesta Taurus modellerinin üretim programından kaldırılması, gelecek sene Mustang ve yeni Focus Active'in üretimine ağırlık verilmesi ve Kuzey Amerika piyasasında yeni nesil sedanlara yatırım yapılmaması bulunuyor. Şirketin 2020'ye kadar portföyünün yüzde 90'ı pikap, SUV ve ticari araçlar olacak.

Edmunds.com'un analistlerinden Jessica Caldwell'e göre kamyon ve SUV'ları ikiye katlamak Ford'un ihtiyacı olabilir ancak bu durumun da bir riski var: Ford bilerek ve isteyerek araç sahiplerine yapancılaşıp, piyasa payını kabul ediyor.

"ORTAKLIK KURULABİLİR"

Ford'un CFO'su Bob Shanks, çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada hisse başı ilk çeyrek kazançlarının tahminlerin üzerinde geldiğini söyleyerek 2022'ye kadar 25,5 milyar dolar tasarruf etmeyi planladıklarını duyurdu.

İlk çeyrekte hisse başına 43 cent kazanan Ford için tahminler 41 cent yönüdeydi. Şirketin ortalama 37,2 milyar dolar seviyesinde olan geliri ise 39 milyar dolara çıktı.

"Ford'u tamir etmek için her şey masada olacak" diyen Shanks, "Farklı yatırımlar yapabilir, ortaklıklar kurabilir, bazı ürün ve piyasalardan çıkabiliriz ve çıkacağız" ifadelerini kullandı.

"BAZI KARARLARI ÇOKTAN VERDİK"

Yönetim Kurulu'nun bir yıl önce dönemin CEO'su Mark Fields'ı görevden almasının ardından yatırımcının güvenini kazanmaya çalışan Ford'un 2020 için kâr marjı hedefi ise yüzde 8. Söz konusu rakamlar açıklanmadan önce Ford hisseleri sene başından bu yana yüzde 11'in üzerinde değer kaybetti.

Yeni CEO Jim Hackett, Shanks'ten sonra yaptığı konuşmada "İş modelimizin sağlıklı kısmını besleyeceğiz ve değer düşüren bölümlerle kararlı şekilde mücadele edeceğiz. Fikirler üzerinden konuşmuyoruz ya da ortaklık arayışına girmiyoruz. Bazı kararları çoktan verdik bile" dedi.

Acil eylem planı sözü veren 63 yaşındaki yönetici, işlerindeki sıkıntılı sürecin sona erdiğini, Asya Pasifik bölgesinin ikinci çeyrekte para kaybetse bile yılın ikinci yarısında kâra geçileceğini söyledi. Hackett, Güney Amerika için de stratejik planları olduğunun altını çizdi.

TRUMP FORD'U DA VURDU

Morgan Stanley analistlerinden Adam Jonas, geçen hafta yayınladığı bir raporda Ford'un kazanç görünümü ve stratejik vizyonuna yatırımcı güveninin düşük olduğunu vurguladı. Bu durumun öncelikli gerekçesi ise ABD Başkanı Donald Trump'ın alüminyum ve çelik ithalatındaki gümrük vergilerini artırmasının ardından bu iki hammaddede artan fiyatlar.

Hammaddelerin pahalılaşarak, 2018'de kârdaki düşüşte etkili olacağını yatırımcılarına açıklayarak yeni yıla başlayan Ford, söz konusu emtiada bu yıl 1,5 milyar dolarlık bir dalgalanma bekliyor.