HGS'deki o sorunlar TBMM'ye taşındı

HGS'deki o sorunlar TBMM'ye taşındı
Güncelleme:

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel otoyollar ve köprü geçişlerinde kullanılan ödeme sistemi olan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile ilgili sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Cezalı ödemelerde vatandaşı hata yapmaya ve para cezası ile cezalandırmaya yönelik bir sistem olduğunu belirten Adıgüzel, şunları belirtti:

“Yetersiz bakiye nedeniyle kesilen HGS cezalarında bildirim gelmiyor. Vatandaşın haberi olsa bile vatandaşın ödeme yapmasında bin bir zorluk çıkarılıyor ve cezaya giriyor. Geçişlerdeki dijital uyarı panolarının da çoğu çalışmıyor. Çağrı merkezini aradığınızda sizi da 30-40 kişilik sıraya atıyor. Tüm bunlar vatandaşımızda bu koşulların kasten yaratıldığı algısını oluşturmaktadır. HGS ücretlerinin tıpkı faturalar gibi Bankalar, PTT ve internet üzerinden kolaylıkla ödenebilmesi için Bakana önergemizi sunduk. Konunun takipçisi olacağız.”

Ordu Milletvekili Adıgüzel önergesinde şu sorulara yer verdi:

“1. Son 1, 5 ve 10 yıllar içerisinde köprü ve otoyolları kullanan toplam araç miktarları nedir? Yine bu yıllar içerisinde köprü ve otoyol geçişlerinden elde edilen gelir ne kadardır?

 
2. Bu yıllar içerisinde geçişlerin yüzde kaçı cezalı duruma düşmüştür? Yine bu yıllar içerisinde elde edilen gelirin yüzde kaçı cezalardan elde edilmiştir?

3. Vatandaşlarımız bankalar gibi özel kurumlardan HGS kartlarını satın alabilirken hatalı geçiş durumunda ödemelerini niçin buralara yapamamaktadır? Genel olarak ödeme kolaylığı için HGS sisteminin tek merkezden ele alınması ve tıpkı cezalı fatura işlemleri gibi tüm bankaların şube ve internet bankacılığı kanalına, ödemelerin alınması yetkisi verilmesi uygun değil midir?

4. Çağrı merkezi kanalıyla ödeme yapmak isteyen vatandaşlarımız aramalarında 30 ile 50 kişi arası bekleyen kişi bilgisi almaktadır. Burada da vatandaşlarımızda haklı olarak çağrı merkezi çalışan sayısının az tutularak ödemelerin cezaya girmesinin tercih edildiği yönünde bir algı oluşmaktadır. Bu algıyı düzeltmek ve vatandaşımızın devletimize olan güvenini yeniden güçlendirmek için çağrı merkezindeki çalışan sayılarının arttırılması düşünülüyor mu?”

Önergenin tam metni şöyle:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Dr. Mustafa ADIGÜZEL

Ordu Milletvekili