Kasko ve sigortada büyük oyun !

Kasko ve sigortada büyük oyun !
Güncelleme:

Sigorta şirketleri müşterisini, istediği tamircilere yönlendirerek hasarları ucuza getiriyor. Hal böyle olunca da yan sanayi üretimi parça kullanılması nedeniyle aracın değeri düşüyor.

Sabah gazetesinden Faruk Erdem'in yazısına göre, milyonlarca sürücü sigorta şirketlerinin 'tamir oyunu' yüzünden mağdur oluyor. Sigorta şirketleri gerek zorunlu trafik sigortasında gerekse kasko sigortasında vatandaşları kendi belirledikleri servislere yönlendiriyor. Araçlarında hasar meydana gelen sürücüler de bu servislere gitmek zorunda kalıyor. Araçlar burada tamir ediliyor, parçaları değiştiriliyor. Asıl mağduriyet ise bu servislerde gerçekleşiyor. Çünkü buralarda hasarın daha düşük çıkması için TSE onayı olmayan, yan sanayi parçalar kullanılarak hem aracın orjinalliği bozuluyor, hem de değeri düşüyor. Vatandaş aracını satarken, bu değişikler kayıtlarda çıktığı için daha az değer biçiliyor. Kazada hiçbir suçu olmayan vatandaş hem aracının değerini kaybediyor hem de özellikle ticari araç sahipleri için uzun süre aracından uzak kalıyor.

MAHKEMELER AKSİNİ SÖYLÜYOR

Vatandaş aracındaki hasarı orijinal parçalarla değiştirmek için Hazine'nin yetki verdiği başka servislere götürdüğünde ise sigorta şirketi hasarın tamamını ödemiyor. Bazen kesilen miktar hasarın yüzde 30'unu da geçiyor. Oysa vatandaşın istediği servisi seçme hakkı bulunuyor. Hazine Müsteşarlığı'nın yayımladığı "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'nda açıkça "Hak sahibi aracının, Hazine Müsteşarlığı'nca belirlenen ölçütleri karşılayan, dilediği onarım merkezinde onarılmasını talep edebilir" deniliyor.

Yedek parça kullanıldığını fark ettiğinizde orijinal parça isteme hakkınız bulunuyor. Sigorta şirketinin tespit ettiği servisler ise buna yanaşmıyor. Çünkü sigorta şirketleri ekspertiz raporlarında yan sanayi fiyatlarıyla hesap yaparak size daha az ödeme yoluna gidebiliyor. Bu konuda çok sayıda mahkeme kararı da bulunuyor. Asliye Ticaret Mahkemeleri ve Tüketici Hakem Heyetleri verdikleri kararlarda sigorta şirketlerini haksız bularak, yapılan tamiratın tamamının ödenmesi yönünde kararlar veriyor. Üstelik tamir sürecinde araç sahibinin kayıpları da sigorta şirketlerine rücu ettiriliyor. Bu konuda alınmış kararlar herkes için emsal niteliği de taşıyor.

Sabah