Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV Hesaplama nasıl yapılır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV Hesaplama nasıl yapılır?
Güncelleme:

Motorlu Taşıtlar Vergisi kısa adıyla MTV, motorlu kara araçlarının emisyon oranı, araç yaşı ve koltuk sayısına göre ödenecek tutarın Türkiye Cumhuriyeti Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen bir taşıt vergisidir. Emisyon oranı vergi tutarını belirlemede önemli etkendir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV nedir?

Karayolları trafik kanununa göre trafik şubelerine kayıtlı motorlu taşıtlar bu vergiyle mükelleftir. Motorlu taşıtların trafik sicil kaydı açıldıktan sonra MTV ödenmeye başlar, aracın sicil kaydı silinene kadar ödenmeye devam eder.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nereye Ödenir?

Herhangi bir vergi dairesi, interaktif vergi dairesi, PTT şubelerinden ve müşterisi olduğunuz bankadan motorlu taşıtlar vergisini ödeyebilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Zammı Hangi Orana Göre Yapılır?

Motorlu taşıtlar vergisine yapılan zamlar, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan, yurtiçi üretici fiyat endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranının, hazine ve maliye bakanlığınca resmî gazetede ilan edilen yeniden değerleme oranına göre yapılır.

2013 - 2018 yılları arasındaki MTV Zam oranları

Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV Hesaplama nasıl yapılır? - Resim : 1

MTV ne zaman ödenir?

Motorlu taşıtlar vergisi 2 taksit halinde ödenir. İlk taksit 31 Ocak, ikinci taksit 31 Temmuz tarihine kadar ödenmelidir.

Motorlu Taşıtlar Vergi Borcu Olan Aracın Satılabilir mi?

Eğer araç satılacaksa aracın motorlu taşıtlar vergisi borcunun tamamı ödenmelidir. İlk taksiti ödediniz ikinci taksiti ödemediyseniz noter aracın devir işlemini yapmaz.

MTV neye göre hesaplanır?

Her motorlu aracın ödemek zorunda olduğu mtv hesaplama işleminde öncelikle aracın yaşına bakılır. Ülkemizde uygulanan motorlu taşıtlar vergisi sisteminde araç yaşlandıkça ödenecek vergi tutarı düşmektedir.

MTV hesaplamasındaki diğer kriterler şunlardır:

·         Aracın türü otomobil ise motor silindir hacmine,
·         Panel van ise motor silindir hacmine,
·         Otobüs ise koltuk sayısına,
·         Minibüs ise sadece yaşına,
·         Kamyon ise azami toplam ağırlığına göre kanunda yer alan yönergelere göre hesaplanır.

2018 yılında yapılan düzenlemeyle otomobillerin tescil tarihi 1 Ocak 2018 Tarihi sonrası ise KDV ve MTV vergileri hariç aracın vergisiz satış fiyatı da vergide belirleyici etken olmuştur.

Kaynak: https://www.hesaplamaci.com/mtv-hesaplama