Otomotivde tedarik krizi! Toyota'dan üretimi durdurma kararı

Otomotivde tedarik krizi! Toyota'dan üretimi durdurma kararı
Güncelleme:

Japon otomotiv devi Toyota, tedarik zinciri sorunları nedeniyle bazı fabrikalarda üretim durdurmalarını uzatacağını duyurdu.

Dünyanın en büyük Otomobil üreticisi, Güney Doğu Asya'daki fabrikalarının pandemi nedeniyle aksamalarla karşılaştığını söyledi.

Land Cruiser ve Lexus üretimi gecikmelerden etkilenecek. Toyota, Lexus UX 300e elektrikli otomobilin üretiminin kesintilerden etkileneceği bildirildi.

Şirket, son duraklamalardan kaynaklanan üretim kaybının Aralık ayında toplam 14 bin araç olacağını söyledi. Bununla birlikte şirket, 31 Mart'ta sona eren yıl için yıllık küresel üretim hedefine bağlı kalmayı hedeflediğini de söyledi.

Ağustos ayında Japon otomobil üreticisi, bilgisayar çipi sıkıntısı nedeniyle küresel üretim tahminini düşürdü. Toyota'nın General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW ve Renault gibi rakipleri de yeterli yarı iletken sağlamak için mücadele ederken üretimi kısmak zorunda kaldı.

ÜLKE İHRACATI DA ETKİLENDİ

Japonya'nın motor endüstrisini vuran küresel tedarik zinciri krizi, bir bütün olarak ülke ekonomisini de etkiliyor. Japonya'nın ihracatı, Ekim ayına kadar olan yılda yüzde 9,4 artarak yedi aylık çift haneli büyüme serisini kırdı.

BU 8 AYDAKİ EN YAVAŞ BÜYÜMEYDİ

Otomobil sevkiyatları, 2020'de aynı zamana göre neredeyse yüzde 37 oranında düşerek özellikle sert bir darbe aldı. Ülkenin Maliye Bakanlığı'ndan alınan verilere göre, Japonya'nın en büyük iki ticaret ortağı Çin ve ABD'ye otomobil ihracatı neredeyse yarı yarıya düştü.