Otoyollardaki ''radar'' tuzağına Bakanlık el koydu

Otoyollardaki ''radar'' tuzağına Bakanlık el koydu

Belediyelerle hasılat paylaşımı sistemi konusunda anlaşıp yokuş gibi noktalara hileli radar sistemi kuran firmalara kötü haberi Bakanlık verdiş.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, belediyelerin kurduğu elektronik sistemlerle ilgili önemli bilgiler verdi: “Sürücülere kesilen trafik cezalarından elde edilen hasılatın yüzde 30’u ‘sistem kullanım bedeli’ belediyelere ödeniyor. Sistem için yeterli kaynağı olmayan belediyeler de gelir elde etmek için bunu şirketlere havale edip ‘hasılat paylaşımı’yla sistem kurduruyor.”

Bu durumda büyük sakınca ortaya çıkıyor. Avcı firma, kör noktalarda veya başka yerlerde, örneğin rampa aşağı yolda hız sınırını 40 yazıyor, 50 yazıyor. Avcılık yapacağı yerlerde tezgâhı kuruyor, herkese hile kurmuş gibi oluyor. Avcı şirketler ve vatandaşa kurulan tuzaklar konusunda hem Emniyet’ten hem de vatandaşlardan yoğun şikayetler geliyor. Belediyelerin, işi şirketlere hasılat paylaşımıyla devretmesini önlemek, sistemleri kendi paralarıyla kurup avcı firmaları devre dışı bırakmalarını sağlamak için yasayı değiştireceğiz. Belediye payı da yüzde 10’a düşürülecek.

Star