Akciğer Ödemi Belirtileri

Akciğer Ödemi Belirtileri
Güncelleme:

Akciğer ödemi başlangıcında ilk dikkat çeken belirti genellikle nefes darlığıdır.

 Hasta düzgün nefes almakta zorluk çekmeye başlamaktadır. Akciğerlerde sıvının birikmesi sağlıklı oksijen dolaşımının yaşanmasını da güçleştirmektedir.

Kan dolaşımındaki oksijenin çok az olması, nefes alırken tıkanıklık yaşanmasına yol açmaktadır. Diğer yandan, akciğer ödemi nedeniyle ortaya çıkan diğer belirtiler, problemin altında yatan tıbbi soruna bağlı olarak değişebilmektedir.

Akciğer ödemi nasıl anlaşılır? Akciğer ödemi belirtileri türüne bağlı olarak şöyle sıralanabilmektedir:

Aniden Ortaya Çıkan Akciğer Ödemi Belirtileri

Aniden ortaya çıkan ya da diğer bir deyişle akut olan akciğer ödemi belirtileri şunlardır:

·        Aşırı nefes darlığı yaşama

·        Gece uyurken nefes darlığı çekme

·        Boğulma hissi

·        Nefes alırken nefes nefese kalma

·        Kaygı, huzursuzluk veya endişe duygusu

·        Köpüklü, bazense kanlı balgamlı öksürük

·        Kalp hastalığına bağlıysa göğüs ağrısı

·        Hızlı, düzensiz bir kalp atışı (çarpıntı)

Yukarıda sıralanmış olan akciğer ödemi belirtilerinin yaşanması durumunda, hemen tıbbi yardım alınmalıdır. Aksi takdirde, akciğer ödemi ölüme sebebiyet verebilmektedir.

Uzun Süreli Akciğer Ödemi Belirtileri

Uzun bir süre boyunca tedavi uygulanmayan ve giderek de kötüleşen akciğer ödemi durumudur. Sonuç olarak, akciğer ödemi belirtileri daha şiddetli olarak yaşanmaktadır ve aşağıdaki içermektedir:

·        Hareket sırasında yaşanan nefes darlığı

·        Uzanma ya da uyuma sırasında yaşanan nefes darlığı

·        Hırıltı

·        Özellikle alt gövde bölgelerinde yaşanan iltihaplanma

·        Vücutta ağrı

·        Hızlı bir şekilde kilo alma

·        Yorgunluk

·        Gece uyurken nefessiz kalma nedeniyle uyanma

Yüksek İrtifa Akciğer Ödemi Belirtileri

Vücudu alıştırmadan yüksek irtifaya maruz kalma ya da yüksek irtifada yaşayan insanlarda meydana gelen bir akciğer ödemi türüdür. Genellikle, geçici bir durumdur ve yüksek irtifadan uzaklaşması kişinin normale dönmesi için yeterli olabilmektedir. Bu akciğer ödemi türünün belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:

·        Baş dönmesi

·        Baş ağrısı

·        Kalp atış hızının artması

·        Fiziksel bir faaliyet sırasında yaşanan nefes darlığı

·        Öksürük

·        Yorgunluk

·        Ateş

Yüksek irtifadan uzak durulması durumunda, hasta kendini genellikle daha iyi hissetmeye başlamaktadır ve durum giderek kötüleşmemektedir. Diğer yandan, daha da kötüleşmesi söz konusuysa, acil tedavi alınması gerekmektedir.

Acil Tıbbi Yardım Alınması Gereken Belirtiler

Bazı belirtiler durumun hemen tedavi edilmesi gerektiğini işaret edebilmektedir. Aşağıdaki belirtilerin bir ya da birkaçının hissedilmesi durumunda acil tıbbi yardım alınması gerekmektedir:

·        Nefes darlığı

·        Boğulma

·        Tıkanma

·        Boğulma hissi

·        Kaygı

·        Nefes kesen öksürük

·        Göğüs ağrısı

·        Düzensiz kalp atışı

·        Cildin gri-mavi bir renk alması

·        Aşırı terleme

Bu belirtiler akciğer ödeminin ciddi bir boyutta olduğunu işaret etmektedir. Bu belirtiler sadece akut akciğer ödeminde değil kronikleşen akciğer ödemi durumunda da yaşanabilmektedir. Akut akciğer ödemi tedavi edilmediği takdirde, zamanla tekrarlama eğilimi göstererek kronikleşmektedir.

Akciğer Ödemi Nedir?

Akciğer ödemi, fazla sıvının akciğerlerde birikmesidir. Akciğerlerde meydana gelen ödem çok sayıda hava kesesini toplayarak nefes almayı zorlaştırmaktadır.

Akciğer ödemi genellikle kalp problemleri sonucu oluşmaktadır. Diğer yandan sıvı birikimi, zatürre, bazı toksinlere ve ilaçlara maruz kalma, göğüs duvarında travma yaşanması ve yüksek irtifalarda egzersiz yapma veya yaşama gibi kalp problemleri dışındaki başka nedenlerle birlikte de ortaya çıkabilmektedir.

Aniden gelişen akciğer ödemi, acil tedavi gerektiren ciddi bir durum sağlık sorunudur. Bazı durumlarda, ölüme bile neden olabilmektedir. Akciğer ödemi için uygulanacak olan tedavi ise altında yatan nedene bağlı olarak değişmektedir.

Akciğer Ödemi Tedavisi

Akciğer ödemi nasıl geçer? Akciğer ödemi hastanede tedavi edilmektedir. Gerekli durumlarda, tedaviye yoğun bakım ünitesinde devam edilebilmektedir.

Hastanede, yüze oksijen maskesi takılmakta ya da burun içine küçük plastik tüpler takılmaktadır. Solunum borusuna bir solunum tüpü de yerleştirilebilmektedir. Böylece, hastanın kendi başına nefes alamaması durumunda, solunum cihazından yardım alınmaktadır.

Akciğer ödemine neyin neden olduğu tespit edilmeli ve nedene bağlı olarak tedavisi hemen uygulanmaya başlanmalıdır. Örnek vermek gerekirse, akciğer ödemi bir kalp krizi nedeniyle ortaya çıktıysa, gerekli müdehale derhal yapılmalıdır.

Akciğer ödemini tedavi etmek için kullanılabilen ilaçlar arasında ise şunlar bulunmaktadır:

·        Vücudun aşırı sıvıyı atmasını sağlayan diüretikler

·        Kalp kasını güçlendiren, kalp atışını kontrol eden veya kalp üzerindeki baskıyı hafifleten ilaçlar

Akciğer Ödemi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Akciğer ödemi tanısı ve tedavisi için iç hastalıkları bölümüne (dâhiliye) ve göğüs hastalıkları (pulmonoloji) bölümüne başvurulmaktadır.

faydalarizararlari.com