Alkalen Reflü Gastrit Nedenleri

Alkalen Reflü Gastrit Nedenleri
Güncelleme:

Gastrit, mide astarının sürekli inflamasyonu ile karakterize bir durumdur.

Gastrit, doğal yaşlanma, bazı ilaç türlerinin kullanımı, bakteriyel enfeksiyonlar ve kronik safra reflüsü gibi bir takım nedenlere sonucu oluşabilmektedir. Safra reflüsü nedeniyle gelişen gastrit, hasta için oldukça rahatsız edici bir hal alabilmektedir.

Alkalen reflü gastrit neden olur? Safra reflüsü, özofagusta tahrişe ve iltihaba neden olmanın yanı sıra, mide tahrişi ve iltihaplanması olan gastrite de yol açabilmektedir. Her zaman olmasa da, tedavi edilmemiş gastrit, mide ülserlerine ve acil tıbbi bakım gerektiren, yaşamı tehdit eden bir problem olan kanamaya neden olabilmektedir. Kronik gastrit, aynı zamanda mide kanseri riskini de artırmaktadır.

Safra Reflüsü Nedenleri

Safra sıvısı karaciğer tarafından üretilmekte ve sonrasında safra kesesinde saklanmaktadır. Yeşilimsi-sarı bir rengi olan bu sıvı, yağları sindirmeye yardımcı olmasıyla birlikte, vücuttaki yıpranmış kırmızı kan hücreleri ve toksinleri yok etmek için önemli bir rol üstlenmektedir.

Yenilen yemeklerle birlikte çok az miktarda yağ alınsa bile safra kesesi, kistik kanalı ve ortak safra kanalı olan iki küçük borudan, duodenum yani ince bağırsağın üst kısmına akan safra sıvısını serbest bırakmaktadır.

Mideye Dönen Safra Sıvısı

Safra sıvısı ve gıda duodenum içinde karışmaktadır. Sonrasında, mide çıkışında bulunan ve ağır bir kas halkası olan pilor vana ile ince bağırsağa girmektedir. Pilor vana genellikle, yaklaşık 3,5 mililitre sıvılaştırılmış gıdanın sekizde birini serbest bırakacak şekilde hafifçe açılmaktadır. Bu süreçte sindirim sularının mideye geri akışana izin vermemektedir. Safra reflüsünün gelişmesi durumunda ise bu kapak düzgün bir şekilde kapatılmamakta ve safra sıvısı mideye geri dönmektedir.

Özofagusa (Yemek Borusu) Dönen Safra Sıvısı

Başka bir kas kapak ya da alt özofageal sfinkterde meydana gelen işlev bozuklukları, safra sıvısı ve mide asidinin özofagusa geri akmasına yol açmaktadır.

Alt özofageal sfinkter, yemek borusu ve midenin birleşme yerinde bulunan halka şeklinde kas grubudur ve kapandığında mide içeriğinin yemek borusuna geçmesi engellemektedir. Ayrıca özofagustan ve mideden de ayrılmaktadır.

Bu kas normalde, yiyeceklerin mideye geçmesine izin verecek kadar bir süre boyunca açık kalmaktadır. Ancak, kasın normalden fazla bir şekilde rahatlaması ya da zayıflaması sonucu, safra sıvısı özofagusa geri akabilmektedir.

Safra Reflüsüne Yol Açabilen Tıbbi Koşullar

Safra reflüsü aşağıda sıralanmış olan durumlar sonucu tetiklenebilmektedir:

Cerrahi komplikasyonlar: Gastrektomi (tüp mide ameliyatı) ve gastrik bypass ameliyatı (midenin büyük bir bölümü bypass edilerek küçük mide haline gelecek şekilde ince bağırsaklara dikilir) , safra reflüsünün en yaygın nedenleri arasında gelmektedir.

Peptik ülserler: Peptik ülser, pilor vanayı (kası) tıkayabilmekte ve midenin boşaltılmasını engelleyebilmektedir. Mideden çıkamayan ve biriken gıdalar gastrik basıncın artmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak da, safra sıvısı yemek borusuna geri dönmektedir.

Kolesistektomi: Safra kesesinin alınması yani kolesistektomi uygulanan hastalar safra reflüsü geliştirmeye daha yatkın bir hale gelebilmektedir.

Safra reflüsü üzerinde daha az etkisi olduğu düşünülen diğer faktörler ise şöyle sıralanabilmektedir:

Hamilelik: Hamilelik süreci sırasında vücutta meydana gelen değişiklikler safra reflüsü ve asit reflü için geçici bir neden olarak bilinmektedir.

Obezite: Aşırı kilo artışı safra reflüsü ile ilgili problemlere neden olabilmektedir. Diğer yandan, fazla kilonun verilmesi de durumu tersine çevirebilmektedir.

Ağırlık kaldırma: Bazı durumlarda, aşırı bükülme ve çok fazla olan ağırlığı kaldırmanın safra reflüsü için bir neden olduğu saptanmıştır.

Alkalen Reflü Gastrit Nedir?

Alkalen reflü gastrit, aynı zamanda safra reflü gastriti olarak da bilinmektedir. Bu gastrit türü, oniki parmak bağırsak içeriğinin devam eden bir süre boyunca karın içine geri dönmesi sonucu oluşmaktadır. Safra reflüsünün artması, mukozal hasarın temelini oluşturabilmektedir. Safra reflü gastriti iki durumda ortaya çıkabilmektedir.

Bunlar, pilor (mideden ince bağırsağın en ucundaki oniki parmak bağırsağa doğru olan geçit) ablasyonu (kesip alma) ile gastrik rezeksiyon (midenin bir kısmının çıkarılması operasyonu) ve pilor başarısızlığına bağlı olarak oluşan primer biliyer (safrayla ilgili) reflü şeklinde tanımlanmaktadır.

Alkalen Reflü Gastrit Tedavisi

Alkalen reflü gastrit nasıl geçer? Reflü gastriti tedavisinde amaç, iltihaplanmanın azaltılması, sindirim fonksiyonunun normalleştirilmesi, hareketliliğin iyileştirilmesi ve duygusal durumun ortadan kaldırılması üzerine odaklanmaktadır.

Safra reflüsü nedeniyle oluşan gastrit durumunda, genellikle safra yolları hastalıklarında kullanılan bir ilaç olan Ursosan tedavisi uygulanmaktadır. Bu ilaç doktorun tavsiye ettiği dozda olmak üzere, 10-14 gün içinde günde bir kez (gerekirse uzun süreli ve tekrarlanır) alınmaktadır. Diğer tedavi yöntemleri ise genellikle semptomatiktir, yani amaç belirtilerin iyileştirilmesi sağlamaktır.

Tedavi boyunca izlenecek olan ikinci yol ise diyettir. Gastriti tetikleyebilecek pek çok gıda bulunmaktadır, bu konuda notlar almak ve gerekiyorsa, bir beslenme uzmanından fikir edinmek faydalı olacaktır. 

Alkalen reflü gastrit ameliyatı: İlaçla tedavi yöntemlerinin sonuç vermemesi durumunda, ameliyat bir seçenek olabilmektedir. Kronik safra reflüsü bulunan hastalar için diversiyon cerrahisi ve reflü karşıtı cerrahisi de dâhil olmak üzere çeşitli cerrahi yöntemler doktor tarafından önerilebilmektedir.

Alkalen Reflü Gastrit İçin Hangi Doktora Gidilir?

Alkalen reflü gastrit tanısı ve tedavisi için başlangıç olarak aile doktorunuzdan yardım alabilir ya da iç hastalıkları (dâhiliye) bölümüne başvurabilirsiniz. Doktorunuz gerekli görmesi durumunda, sizi sindirim bozuklukları uzmanına (gastroenterolog) sevk edebilir.

faydalarizararlari.com