Amerika bu ilacı yasaklıyor

Amerika bu ilacı yasaklıyor

Türkiye'de yok satan "Ketek" adlı antibiyotik Amerika'da yasaklanıyor..

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, daha önce "karaciğer yetmezliğine neden olur" uyarısıyla satılmasına izin verdiği 'Ketek' adlı antibiyotiğin yasaklanmasını istedi

Ketek tartışması ABD'de geçen Ocak ayında başladı. Amerika'da 2004 yılında ruhsat alan Ketek'le ilgili ilk karaciğer rahatsızlığı şikayeti 2006 Ocak ayında geldi. Bu şikayetten sonra yapılan araştırmada ülke genelinde 5 karaciğer vakası saptandı. Yapılan ilk incelemelerde bu hastaların ilacı kullanmadan önce karaciğer rahatsızlığı olmadığı ortaya çıktı. Bütün müdahalelere rağmen hastaların şikayetleri düzelmedi ve 4 hasta hayatını kaybederken, 1 hastaya ise karaciğer nakli yapıldı. 23 kişide de ciddi karaciğer hasarı tespit edildi.

Ketek'le ilgili şikayetleri değerlendiren Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) ilk açıklama 29 Haziran tarihinde geldi. Ketek'in prospektüsünde karaciğer yetmezliği yaptığının yazılmasına karar verildi. FDA'in îlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Steven Galson "Biz Ketek kullanan hastalara ve bu ilacı yazan doktorlara, karaciğer sorunlarına bağlı şikayet ve belirtilere karşı dikkatli olmalarını öneriyoruz. Bu türden belirti ve semptomlarla karşılaşan hastalar Ketek kullanımını kesmeli" dedi. Ketek'in prospektüsüne uyarı konulmasına rağmen ABD'de bu antibiyotiğin tartışması bitmedi. Son olarak FDA de Ketek ile ilgili 'yeniden değerlendirme toplantısı' yapıldı. FDA'in İlaç Yan Etki Bölümü, Ketek'in acil olarak yasaklanmasını istedi. Daha önce Vioxx dahil 11 ilacı yasaklayan İlaç Yan Etki Bölümü Başkanı Dr. David Graham "Ketek'in etkinliğini, diğer ilaçlardan daha güçlü veya emniyetli olduğuna dair hiçbir bilgimiz yok. İlacın emniyetine gözü kapalı bakılıyor. Bu gruptaki diğer ilaçlardan çok daha toksik ve derhal piyasadan kaldırılması gerekir" dedi.

Vatan
Öğe DEMİRKAN