Tüp Bebek Sonrası Gebelik Belirtileri

Tüp Bebek Sonrası Gebelik Belirtileri
Güncelleme:

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden 12 gün gebelik testi yapılmaktadır. Bu test ile tüp bebek tedavisinin başarılı olup olmadığı tespit edilir.

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden 12 gün gebelik testi yapılmaktadır. Bu test ile tüp bebek tedavisinin başarılı olup olmadığı tespit edilir.

Tüp bebek sonrası gebelik belirtileri nelerdir?

Beklenen adet döneminde gecikme yaşanması ya da yaşanmaması önemli bir faktör değildir. Adet kanaması olsa da olmasa da 12 gün sonra gebelik testi yapılmalıdır. Çeşitli durumlarda hastalar embriyonun yerleşme kanamasını, adet kanaması ile karıştırabilmektedir. Bu sebeple de kesin bilgi için mutlaka bir test yaptırmak gerekmektedir.

BKZ: http://www.serkanoral.com/tup-bebek-sonrasi-gebelik/

  • Gebelik testi yapıldıktan sonra şayet sonuç pozitif çıkmış ise; değerler daha sonraki günlerde düşebilir. Ya da pozitif çıkan test sonucunda gebelik ultrasonda izlenemeyebilir. Bu gibi durumlar dış gebeliğe ya da kimyasal gebeliğe işaret edebilir.
  • Gebelik belirtileri, tüp bebek gebeliklerinde de aynı şekildedir. Anne adaylarının yaşadığı ilk belirti genellikle göğüslerde hassasiyet olmaktadır. Bunun ardından göğüsteki damarlarda belirginleşme meydana gelmektedir.
  • Vajinadan gelen akıntılarda artış da gebeliğe dair işaret olabilir.
  • Bununla beraber anne adayları sık sık tuvalete çıktığını fark edebilir. Erken gebelik dönemlerinden itibaren rahim büyümeye başlar. Bu sebeple de anne adayı sık sık tuvalet ihtiyacı duyar.

Tüp bebek sonrası bulantı ve kusma

Tüp bebek tedavisinden sonra kadınlarda genellikle sabahları bulantı ve kusma belirtileri görülebilir. Hamileliğin ilk 3 ayı; kusma ve bulantıların en yoğun yaşandığı süreçtir. Gebelik belirtileri arasında aynı zamanda rahmin iç bölgesinde adet sancısına benzer ağrılar da yaşanabilir. Bu durum da gebelik belirtisi olarak nitelendirilebilir.

Diğer belirtiler

  • Tüp bebek tedavisi dönemi sebebiyle anne adayları erken gebelik dönemlerinde duygusal çalkantıları daha yoğun yaşadığını fark edebilir.. Tüm bu durumlar ve ruh halindeki ani değişiklikler tedavi olan kişilerin gebelik belirtileri olarak tanımlanabilir.
  • Tüp bebek tedavisinden sonra gebelik oluşmuş ise kabızlık belirtisi görülebilir. Özellikle de tüp bebek tedavisinde değişen beslenme alışkanlıkları ve kullanılan ilaçlar kabızlığa yol açabilmektedir.
  • Gebelikte aynı zamanda progesteron hormonu da artmaktadır. Bu hormon düz kas sistemi üzerinde rahatlatıcı etki gösteren bir hormondur. Dolayısıyla tüp bebek tedavisinde söz konusu hormonun idrar yollarında, safra kesesinde ve bağırsaklarda rahatlama sağlayabilmektedir.