Apandisit Belirtileri

Apandisit Belirtileri
Güncelleme:

Apandisit başlangıcı belirtileri genellikle hafiftir. Bunlar genellikle, iştah kaybı, mide bulantısı, kişinin kendisini iyi hissetmemesi gibi belirtilerdir.

Apandisit karakteristik belirtilere yol açmaktadır. Ana belirtisi ise apandisit ağrısıdır. Bu ağrı genellikle;

·         Aniden meydana gelmekte ve çoğu zaman bir kişinin geceleri uyanmasına engel olmaktadır.

·         Diğer belirtilerden önce oluşmaktadır.

·         Göbek deliğine yakın bir bölgede başlamakta ve daha sonra aşağı doğru hareket etmektedir.

·         Daha önce hissedilen ağrıların aksine yeni bir ağrı deneyimidir.

·         Saatler ilerledikçe daha da kötüleşmektedir.

·         Ayak dolanırken, derin nefes alırken, öksürürken veya hapşırırken daha da kötüleşmektedir.

Apandisitin diğer belirtileri ise şunlar olabilmektedir:

·         İştah kaybı

·         Mide bulantısı

·         Kusma

·         Kabızlık veya ishal

·         Gaz problemi

·         Diğer belirtileri takip eden düşük dereceli ateş

·         Karın şişkinliği

·         Tuvalete çıkma isteği, tuvalete çıkıldığında ağrının gideceğini düşünmek

Apandisitin erken dönemlerinde apandisit ağrısı bile görülmeyebilmektedir. Apandisitin ilerlemeye başlaması durumunda ise, ilk haberci belirti apandisit ağrısıdır.

·         Apandisit ağrısı ilk başladığında sabit değildir. Hafif şekilde hissedilen bu ağrının yeri tam olarak belli olmamaktadır. Şiddetli ve yeri belli olarak hissedilen ağrı çeşidinde ise, bu durum genellikle apendikse ek olarak ince bağırsakta veya kalın bağırsakta da bir sorun olduğunu haber etmektedir.

·         Hastaya ağrının yoğunluştığı bölgenin neresi olduğu sorulduğunda, genellikle, hasta karın bölgesinin orta kısmını işaret etmektedir.

·         Apandisit ağrısı zamanla, karın bölgesinin sağ alt tarafında yoğunlaşmaktadır. Bu durumda, hasta ağrının oluştuğu bölgeyi tam olarak belirtebilmektedir.

Apandisit ağrısından sonraki en yaygın belirti ise iştah kaybıdır. Bu durum, mide bulantısı ve kusmaya da yol açabilmektedir. Mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler sadece apandis bölgesinde yoğunlaşan iltihaplanmadan ziyade, iltihaplanmanın yayıldığı ya da apandisitin bağırsak tıkanıklıklığından dolayı gelişmesi sonucu oluşmaktadır.

Apandisit belirtilerinin gelişmesi yaklaşık olarak 4 ile 48 saat sürmektedir. Bu süre içinde hasta iştah kaybı, mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı hissedebilmektedir. Bununla birlikte, kabızlık ya da ishal de yaşanabilmektedir, ancak bağırsak hareketlerinde meydana gelen değişiklikler her hastada görülmemektedir.

Apandisitin erken dönemlerinde genellikle, bu durum halk arasında mide gribi olarak da bilinen gastroenterit yani mide ve bağırsak iltihabı ile karıştırılmaktadır. Bu iki hastalığı belirtilerin benzerliği nedeniyle birbirinden ayırmak zor olabilmektedir. Apandisit geliştirmiş olan pek çok kişi hastaneye gastroenterit şüphesiyle başvurmaktadır. Teşhis edilirken, gastroenterit şeklinde yanlış olarak da teşhis edilebilmektedir.

Apandisitin belirtileri nedeniyle karıştırıldığı diğer sağlık sorunları şunlardır:

·         Şiddetli irritabl bağırsak sendromu

·         Kabızlık

·         Mesane veya idrar enfeksiyonları

·         Crohn hastalığı

·         Pelvik enfeksiyon

Genç kadınlarda, bu belirtiler bazen dış gebelik veya adet ağrısı gibi jinekolojik bir neden sonucu gelişebilmektedir.

Bununla birlikte, sürekli mide ağrısına neden olan herhangi bir durum acil tıbbi müdahale gerektirmektedir.

Aniden kötüleşen bir karın ağrısı yaşanması durumunda, acil tıbbi yardım istenmelidir. Bu durum, apandisin patladığını işaret edebilmektedir.

Apandis patladığı zaman, karnın iç astarı daha ciddi bir enfeksiyona karşı savunmasız kalmaktadır.

Apandisit Nedir?

Apandisit, apandis ya da apendiksin şişmesi ve iltihaplanmasıdır. Karnın sağ alt tarafında, kolona bağlı olan parmak şeklinde bir organ olan apandisin, herhangi belirgin bir işlevi olmadığı düşünülmektedir.

Karnın sağ alt tarafında olduğu için apandisit bu bölgede şiddetli ağrıya neden olmaktadır. Bununla birlikte, çoğu insanda apandisit ağrısı, göbek çevresinde başlamakta ve sonra hareket ederek devam etmektedir. İltihaplanma kötüleştikçe, ağrı da giderek şiddetlenmektedir.

Herkesin apandisit geliştirme riski bulunmaktadır, ancak özellikle, 10 ile 30 yaş arasında olan kişilerde ortaya çıkmaktadır. En etkili tedavi yöntemi ise cerrahi yöntemlerle apandisin alınmasıdır.

Apandisit Tedavisi

Apandisit nasıl geçer? Apandisiti tedavi etmenin tek yöntemi apandisit ameliyatıdır. Çoğu zaman, apandisit tanısı konulduktan sonraki saatler içinde apandis, apendektomi isimli cerrahi yöntemle çıkarılmaktadır.

Apandisit ameliyatından önce antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bununla birlikte, ameliyat sırasında bakterilerin karın bölgesine girmesi söz konusu olduğunda da, ameliyat sonrasında antibiyotik tedavisine devam edilebilmektedir.

Apandisit İçin Hangi Doktora Gidilir?

Apandisit tanısı ve tedavisiyle gastroenteroloji bölümü ilgilenmektedir.

 

acil