Başarısız tüp bebek sonrası yapılması gerekenler

Başarısız tüp bebek sonrası yapılması gerekenler
Güncelleme:

İlk tüp bebek denemesi başarısızlıkla sonuçlanmış ise, çiftlerin vazgeçmemeleri önerilir. İlk deneme, ikinci tedavi için rehber niteliğindedir.

İlk denemede yapılan hatalar ve yanlışlar, ikinci denemede başarı şansının artmasını sağlayabilmektedir. Başarısızlığa yol açan çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerden herhangi birinde eksiklik olsa dahi gebelik gerçekleşmeyebilir. Hamilelik oldukça komplike ve mucizevi bir olgu olduğundan, çiftlerin umutsuzluğa kapılmaması, yeni denemeler için motivasyonu sağlaması gerekmektedir.

İkinci denemeler için verilecek ara, anne adayı 35 yaşından küçükse ve yumurtalık rezervleri iyi durumda ise birkaç ay ya da daha uzun olabilir. Ancak anne adayının yumurtalık rezervleri iyi durumda değilse, bir adet döneminden sonra yeniden tedaviye başlamak, zaman kaybetmemek açısından oldukça önemlidir.

Bkz: http://tupbebekkonya.com/basarisiz-tup-bebek-sonrasi-neler-yapilmalidir/

Başarısız olan tüp bebek denemeleri daha sonraki denemeleri ne yönde etkiler?

İlk üç tüp bebek denemesinde genellikle gebelik gerçekleşmektedir. Bu sebeple de başarı şansı ilk üç denemede yüksektir. Ancak üç tedavi de başarısızlıkla sonuçlanmış ise bu durumda tekrarlayan tüp başarısızlıkları söz konusudur. Bu durumda başarı şansı her denemede azalmaktadır. Bu sebeple de yeni yöntemlere başvurmak gerekebilmektedir.

Başarısız tüp bebek sebepleri nelerdir?

Başarısız tüp bebek tedavilerinde ilk sebep olarak akla embriyonun yapısındaki bozukluklar gelmektedir. Laboratuar koşullarının uygun olmaması ya da embriyonun dış kabuğunun kalın olması gibi sebeplerle başarısızlığa yol açabilmektedir.

Bunun dışında rahim ile ilgili problemler meydana gelebilmektedir. Ameliyatlardan sonra meydana gelebilen yapışıklıklar, miyom ya da polip gibi yapılar tüp bebek tedavisinde başarısızlığa sebep olabilmektedir. Bunun dışında; çikolata kistleri, tüpte görülen tıkanıklıklar, iltihap ve karın içi yapışıklıklarda embriyonun tutunmasını zorlaştırabilir.

Tedavinin neden başarısız olduğu ile ilgili yapılacak test ve tetkikler ise:

Tekrarlayan başarısızlık sonrası çiftler ruhsal yönden nasıl etkilenir?

Tüp bebek tedavileri, çitlerin psikolojik olarak yıprandığı bir dönemdir. Tedavi sonucunun belirsiz olması çift üzerinde manevi bir baskıya yol açabilir. Bu aşama doktor ve çift, gebelik için takım olarak çalışmaktadır. Bu sebeple de diğer deneme için doktor önerileri dikkate alınması, psikolojik baskı kontrol altında tutulması ve yeni denemede daha dikkatli ve tecrübeli şekilde aşamaların başlatılması gerekmektedir.

Başarısız tüp bebek sonrası ne kadar süre sonra deneme yapılabilir?

Kadının bir adet dönemi geçtikten sonra yeni bir deneme başlayabilir. Ancak bu aşamada önemli olan fiziksel olarak tedaviye hazır hissetmek yerine psikolojik olarak tedaviye hazır hissetmenin daha önemli olduğu unutulmamalıdır. Özellikle anne adayının yaşı küçükse ve psikolojik olarak yıpranmışsa, yeni deneme için daha uzun süre bekleyebilir. Bu sayede tedaviye daha dinç şekilde başlayabilmektedir.

 Başarısız tüp bebek tedavisinde ki diğer sebepler nelerdir?

Birincil sebepler:

  • Hamilelik oluşturması beklenen embriyonun genetik yapısının bozuk olması,
  • Yumurta gelişimi esnasında, tedavi amaçlı kullanılan ilaç protokollerinin uygun olmaması,
  • Embriyonun geliştiği kültür ortamlarının yeterli olamaması,
  • Embriyo dış zarının kalınlaşması gibi embriyoya ait nedenler tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarına sebep olabilir.

İkincil sebepler:

  • Rahim iç duvarını (Endometrium) etkileyen doğumsal rahim bozuklukları,
  • Rahim içinde embriyonun tutunmasını engelleyen polip, miyom,
  • Daha önceki enfeksiyon veya küretajlara bağlı yapışıklıklar,
  • Embriyonun rahim içinde tutunup büyümesini etkileyen pıhtılaşma fonksiyon bozuklukları,
  • Kadında genetik veya sonradan oluşan immunolojik (savunma mekanizmaları) bozukluklar, yüksek kalitede de olsa gelişen embriyonun tutunup büyümesini engelleyebilen faktörlerdir.

Üçüncül sebepler:

  • Çocuk sahibi olmakta güçlük çeken kadınlarda sıklıkla görülebilen endometriosis hastalığı (çikolata kistleri),
  • Tüplerde daha önceden geçirilmiş enfeksiyon veya geçirilmiş karın içi operasyonları.