Basur Belirtileri

Basur Belirtileri
Güncelleme:

Basur nasıl anlaşılır? Basur belirtileri basur tipine bağlı olarak değişmektedir. Basur tipleri ise şunlardır:

·         İç basur: Basurun bu tipinde, basur rektumunda içinde meydana gelmektedir. Genellikle ağrısızıdır ancak kanama görülebilmektedir.

·         Dış basur: Dış basur ise anüsün çevresinde bulunan cilt altında meydana gelen küçük kanamalardır. Bu durumda, anüs bölgesinde sert topaklar ya da yumrular hissedilmektedir.

Rektumunda meydana gelen iç basur genellikle rahatsızlıklara yol açmamaktadır. Ancak diğer yandan, dışkının geçiş sürecinde bu durum oldukça tahriş edici ve zorlayıcı olabilmektedir. Sonuç olarak da, basurun yüzeyi zarar görebilmekte ve kanama meydana gelebilmektedir.

Bazı durumlarda, iç basur anal açıklıktan dışarı çıkmakta ve bir çıkıntı, yumru, topak ya da basur memesi olarak tanımlanan basura yol açmaktadır. Bu da, anüs bölgesinde ağrıya ve tahrişe neden olmaktadır.

Dış hembasur ise anüsün çevresinde bulunan cilt altında meydana gelmektedir. Anüs bölgesini tahriş edebilmekte ve kaşıntıya neden olabilmektedir. Dış basurun içi kan ile dolmakta ve sonuç olarak da, şiddetli ağrı ve şişlik hissedilmekte, bununla birlikte, iltihaplanan bir pıhtı da oluşabilmektedir.

Basurin en genel ve en sık görülen belirtileri ise şöyle sıralanmaktadır:

·         Özellikle otururken hissedilen ağrı veya rahatsızlık

·         Bağırsak hareketleri sırasında yaşanan ağrı

·         Anal bölge etrafında hissedilen kaşıntı veya tahriş

·         Dışkıda ya da tuvalet kâğıdında kan görme

·         Anüs etrafında gelişen şişkinlik

·         Anüs çevresindeki dokularda bir veya birden fazla ortaya çıkan yumrular (hassas ve iltihaplı olabilmektedir)

Basur genellikle bağırsak hareketleri sırasında ortaya çıkan kanamalar ile karakterize edilmektedir. Diğer yandan, rektal kanamalar bazen bağırsak kanseri ya da anal kanser gibi çok daha ciddi bir sağlık sorunun habercisi olabilmektedir.

Aşağıda sıralanmış olan belirtilerin yaşanması durumunda hemen bir doktora başvurulması en doğrusu olacaktır:

·         Sık sık basur belirtileri yaşamak ve çok fazla kanama olması

·         Basurin tedavi yöntemlerine cevap vermemesi

·         Basur belirtilerinin bağırsak hareketlerine müdahale etmesi

·         Siyah ya da bordo renkte dışkı görme

·         Kan pıhtılarının oluşması

·         Kanın dışkı ile karışması

Çoğu vakada, basur belirtileri genellikle birkaç gün sonra iyileşmektedir. Bununla birlikte, eğer basur hamilelikte birlikte ortaya çıkan bir problemse, belirtiler doğum olana kadar devam edebilmektedir.

Basur Dereceleri

 

Basur boyutuna ve şiddetine bağlı olarak da 4 seviyede derecelendirilmektedir ve şu şekilde sıralanmaktadır:

Birinci derece basur: Birinci derece basur ya da basur başlangıcı durumunda, genellikle kanama bağırsak hareketi sırasında oluşmaktadır ve miktarı azdır. Basur anüsün içinde kalmaktadır ve genellikle çok ağrıya neden olmaktadır.

İkinci derece basur: Basurun ikinci derecesinde, bağırsak hareketi sırasında kan akmaktadır ve basur anüsten dışarı çıkmaktadır. Bağırsak hareketi bittiğinde ise, basur kendi kendine kaybolmaktadır.

Üçüncü derece basur: Basur üçüncü dereceye ulaştığında, bağırsak hareketinden sonra basur fiziksel olarak anüsün içine çekilmektedir. Basur büyük ise bu oldukça ağrılı olabilmektedir.

Dördüncü derece basur: Dördüncü derece basur vakalarında, basur anüste sürekli olarak kalmakta ve geri gitmeyen büyük yumrular oluşmaktadır. Bu durumda, kan pıhtılaşabilmekte ve yumrular oldukça acı verici bir hale gelebilmektedir.

Basur Nedir?

Hemoroid ya da mayasıl olarak da bilinen basur, anüs ve alt rektum alanında bulunan damarların şişmesi durumudur. Hasta için oldukça can sıkıcı belirtilere neden olabilen basur, uygun tedavi yöntemleriyle kolayca kontrol altına alınabilmektedir.

Basur Tedavisi

Basur nasıl geçer? Basuru tedavi etmek için evde tedavi yöntemlerinden, ilaç tedavisinden ve cerrahi müdahalelerden yararlanılmaktadır. Anüs bölgesinde oluşan ağrı ve tahrişi azaltmak için kremler, kabızlığı hafifletmek için dışkı yumuşatıcılar veya anüs bölgesinde oluşan kaşıntıyı hafifletmek için evde tedavi yöntemleri tercih edilebilmektedir.

Bazı inatçı ve ağrılı vakalarda basurun çıkarılmasını sağlamak için hemoroidektomi isimli basur ameliyatı uygulanabilmektedir.

Basur İçin Hangi Doktora Gidilir?

Basur tanısı ve tedavisi için proktoloji (hemoroid ve anorektal hastalıklar) bölümüne başvurulmaktadır.




 

acil.net

Etiketler Basur Belirtileri