Adım adım obeziteyle mücadele edin

Adım adım obeziteyle mücadele edin
Güncelleme:

Yapılan çalışmalarda 3 kilo ağırlık kaybında şeker hastalığının gelişme riskini 5 kat azalttığı görülmüştür.

Online Mascarammaxx güzellik dergisine konuşan, Özel Ethica İncirli Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Fatma Yiğitoğlu, 16 adımda obeziteyle mücadelede nasıl bir yol izlemeniz gerektiğinin tüyolarını veriyor.

Metabolik sendrom olarak adlandırılan obezitenin tedavisinin temelinde bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapılması şart! Bunların başında sağlıklı beslenmeyle kilo verme, egzersiz ve sigarayı bırakma geliyor. Yapılan çalışmalarda 3 kilo ağırlık kaybında şeker hastalığının gelişme riskini 5 kat azalttığı görülmüştür. Sebze ve meyvelerin günde 3-5 porsiyon tüketilmesi kardiyovasküler hastalıkları yüzde 20 azaltır.

Adım adım yapılması gerekenler

1. Sağlık beslenmeyi hayat tarzı haline getirin.

2. Tatlı tüketimini azaltın. (Tatlı krizleri için: 3 kaşık yarım yağlı yoğurda 1-2 tatlı kaşığı tarçın veya 2-3 adet doğranmış kuru kayısı ekleyerek yiyebilirsiniz.)

3. Su tüketimine dikkat edin. Her öğünden 30 dakika önce su içmeye özen gösterin. Yarım saat önce içilen su, mide asidini azaltmasıyla açlığı azaltır.

4. Günde 5-6 adet badem tüketin. Düzenli badem tüketimi araştırmalarda bel çevresinde yüzde 10 a kadar düşüşler görülmüştür.

5. Fiziksel aktiviteyi artırın ve düzenli hale getirin.

6. Spor sırasında 3-4 adet kuru erik/kayısı tüketin. Hem size enerji verecek hem de düşen kan şekerinizi dengeleyecektir.

7. Kalsiyum tüketin. Kalsiyum, yağ yakımı sağlar. Günde 2 porsiyon yoğurt tüketerek yağları yakın. Yağsız veya düşük yağlı süt ürünleri tüketin.

8. Düzenli balık tüketin. Omega-3 açısından zengin olan balık, aynı zamanda vücut yağının azalmasında etkilidir.

9. İyi kolesterolü artırın. Bunun için günde bir tatlı kaşığı keten tohumunu salatalarınızda veya yoğurda ekleyerek tüketin. Keten tohumu kötü kolesterolün düşmesini sağlar.

10. Bitki çaylarını dikkatli tüketin. Bitki çaylarının faydaları olduğu gibi zararları da vardır, bu yüzden aşırı tüketmeyin, günde 2 fincan yeterlidir. Vücudumuz için en iyi içeceğin su olduğunu unutmayın.

11. Asitli içeceklerden uzak durun. Şekersiz de olsa içerdikleri kafeinden dolayı asitli içeceklerin tüketimine dikkat edin. Aşırı kafein tüketirseniz, vücutta ödem oluşumu kaçınılmazdır.

12. Baharatlarla yemeklerinizi zenginleştirin. Böylece hem metabolizmayı hızlandırmış olursunuz hem de yağsız et, tavuk ve hindi ile yapılmış yemeklerinizi lezzetlendirirsiniz. Baharatların yağ yakımında yüzde 20'ye kadar etkileri vardır.

13. Tuz tüketimini azaltın. Günde 2.5 gramdan fazla tuz tükettiyseniz, gün içinde daha fazla su tüketin.

14. Ekmek tüketin. Doğru miktarda ve şekilde olduğu sürece sağlıklı kilo vermek için ekmek tüketmelisiniz. Yufka ekmeği deneyebilirsiniz.

15. Bir öğünde sebze, bir öğünde et tüketin. Sağlıklı zayıflamada yağ yakımının altın kurallarından biri de ana öğünlerden birinin sebze yemeği, diğerinin de et yemeği olmasıdır.

16. Sağlıklı pişirme yöntemlerini uygulayın, kızartma gibi işlemlerin azaltın.