Anında 100 kaloriyi hayatınızdan çıkarın

Anında 100 kaloriyi hayatınızdan çıkarın
Güncelleme:

Kalori hesaplamak yerine iyi beslenmek ve dengeli seçimler yapmak çok önemli.

Doğru içeceği seçmek ve pişirme yöntemlerini kullanmak, şeker miktarını azaltmak gibi bazı küçük hilelerle aldığımız kalorileri azaltabiliriz. Bir kere daha hatırlatmak isteriz ki, her gün fazladan 100 kalori, yılda beş kilo almanıza sebep olur. Şimdi kalori kesmenin basit yollarına bakalım. Aşağıdaki listeyi, Mezura kliniğimizin diyetisyeni sevgili Burcu Yıldız’la hazırladık.

Yağı azaltılmış ürünler
Günlük tercihlerde ürünleri yağsız tercih etmek, hem sağlık açısından hem de kalori tasarrufu sağlamak için önemli. Örneğin 1 su bardağı süt 120 kaloriyken yağsız olanı 70 kalori. Bu hesaba göre, tam yağlı yerine 2 su bardağı yağsız süt içildiğinde tam 100 kalori daha az almış oluyorsunuz.

Pişirme yöntemleri
Pişirme yöntemlerini değiştirerek de 100 ve daha fazla kalori tasarrufu yapabilirsiniz. Örneğin yemekler bol yağ veya tereyağı yerine tavuk suyuyla pişirilebilir. Böylece 2 yemek kaşığı yağ yani 100 kaloriden kurtulmuş olursunuz. Ya da yemek yaparken tavaya yapışmaması için sadece 1 tatlı kaşığı yağla tavayı incecik yağlamak yeterli.

Kalorisiz içecekler
Şekerin ağzımızda bıraktığı lezzet tatlı olsa da, aynı şey hücrelerimiz için geçerli değil. Şeker içeren ürünler hem sağlık hem de kalori açısından biraz acımasız. Şekerli içecekler yerine su, maden suyu, ayran ve kefir tercih edebilirsiniz.

Kahveler
Cazip olduğunu biliyoruz ama aromalı ve kremalı, şeker içeren kahvelere dikkat. Arkadaşınızla gittiğiniz bir kafede sütlü, kremalı kahve yerine az yağlı sütle yapılmış kremasız kahve seçmeniz, 100 kalori daha az almanızı sağlar.

Porsiyonlar
Porsiyonlar 20 yıl öncesine göre çok büyüdü, yediğimiz ekmekler, sinemalardaki patlamış mısırlar, pizza dilimleri hepsi daha kalorili. Mide hacmimiz hiç artmamasına rağmen göz, maalesef buna alışıyor ve yeme hacmimiz de buna paralel artabiliyor. Mönülerde büyük yerine küçük seçimleri tercih ederek ya da büyük porsiyonlu bir yemeği arakadaşınızla paylaşarak kaloriden tasarruf edebilirsiniz.

“Hayır” diyebilmek
Kültürümüzde yemek ikramları ve ısrarları sevginin göstergesi gibi algılanıyor. Şu tabirler hepimiz için tanıdık değil mi? “Allah aşkına ye”, “Bir lokmadan bir şey olmaz”, “Şimdi ye sonra diyetine devam edersin.” Belki de bu durumu tersine çevirme zamanı geldi. Çünkü reddettiğimiz, karşımızdaki sevdiğimiz insan değil, bize yararı dokunmayacak bir yiyecek. Teşekkür     ederek “Hayır” diyebilmekle 100 değil daha fazla kalori  tasarrufunuz olabilir.

Soslar
Soslar hayatımıza o kadar çok girdi ki, yemeklerimizde ve salatalarımızda bol miktarda kullanılıyor. Miktarlar az olsa da soslar, göründükleri kadar masum değil. Salatalar gözümüze sağlıklı ve az kalorili görünebilir. Bir öğünü salatayla geçirince kendimizi iyi hissederiz. Aslında salatalar bazen gizli kalorilerle dolu olabiliyor. Makarnalar da hep suçlanır oysa suçlu olan makarna değil eklenen soslar. 2 kaşık mayonez, 290 kaloriyken 2 kaşık hardal sos sadece 18 kalori, salatalarınıza 1 tatlı kaşığı yağ, limon ve sirke eklemek de sizi fazla kalorilerden kurtarır.

Milliyet