Asitli içeceklerin vücuda ve mideye zararları

Asitli içeceklerin vücuda ve mideye zararları
Güncelleme:

İştah kabartan bu içeceklerin zararlarından haberiniz var mı?

Asitli içeceklerin hep yetişkinlere zararları olan içecekler oldukları düşünülür. Oysa çocuklar, asitli içeceklerin olası yan etkileri ve zararlarından en üst düzeyde etkilenen yaş grubudur. Bu yazımızda asitli içeceklerin içerdiği aşırı kalori miktarı nedeniyle sadece kilo alma ve obeziteye neden olma gibi etkilerini değil, aynı zamanda mideye, dişlere ve tüm bedene olan olası zararları hakkında da sizlere bilgiler verilecektir.

Günümüzde bir çok uzman artık asitli içeceklerin hiçbir besleyici niteliğinin bulunmadığını yaygın olarak kabul etmekte olup asitli içecekler yerine çocuklara süt ve meyve suyu tüketmelerini öneriyorlar.

Genclerin severek tükettikleri asitli iceceklerin sismanliga neden oldugu bildiriliyor. Uzmanlar, genclerin besleyici özellikleri olmayan asitli icecekler yerine, süt ve meyve suyu tüketimine özendirilmeleri icin aileleri uyariyor.

Mayo Clinic Beslenme Direktörü Dr. Jennifer K. Nelson, kilo aliminda yenen gida miktari kadar alinan kalorilerin de önemli olduguna dikkat cekiyor. Bos kaloriler iceren “soft” iceceklerin tüketiciler icin ek seker kaynagi olduguna dikkat ceken Nelson, su uyarilarda bulunuyor:

“Bu ek kaloriler cesitli aktiviteler ile yakilmadigi takdirde, bir yil kizlarda 7, erkeklerde ise 12 istenmeyen kiloya neden olur. Asitli iceceklerin diger bir zarari da aclik hissini gidermemesi ve kisileri baska seyler yemeye yöneltmesidir, bu da elbette alinan yeni kaloriler anlamina gelir. Aileler de cocuklarin yiyecek miktari ve kalitesine dikkat etmeli, bu icecekler yerine saglık icin yararli besinler iceren süt ve meyve suyu tüketimi konusunda cocuklari uyarmalidir.”

Asitli İçeceklerin Vücuda Zararları

Astım Hastalığı

Gazlı içeceklerde bulunan sodyum benzoat maddesi, hazır gıda sektöründe koruyucu antimikrobiyal madde olarak kullanılan ve ürünün raf ömrünü uzatan kimyasal bir tuzdur. Bu madde potasyumun kullanabilirliğini düşürür. Araştırmalara göre vücudun sodyum benzoata gösterdiği reaksiyonlar egzama, astım ve kurdeşene neden olabiliyor.

Asitli İçeceklerin Dişlere Zararları

Gazlı içeceklerde bulunan asit ve şeker, diş minelerini zedeliyor. Oluşan diş çürükleri sinirlere, diş köküne veya dişin alt kısmında bulunan bölgeye ulaştığı zaman, dişözü dokusunun ölümüne sebep olabiliyor. Bu rahatsızlık da, hemen tedavi edilmediği takdirde diş ve diş eti apsesine yol açıyor.

Asitli İçeceklerin Kalbe Zararları

Gazlı içecekler, yüksek miktarda fruktozlu mısır şurubu içeriyor. Bu madde, aynı zamanda kalp hastalıkları ve diyabete sebep olan metabolik rahatsızlık risklerini yükseltiyor.

Böbrek rahatsızlıkları

Söz konusu içecekler, uzun vadede böbrek taşına ve diğer böbrek rahatsızlıklarına yol açabilen yüksek miktarda fosforik asit içeriyor.

Üreme rahatsızlıkları

Gazlı içecek kutuları içeriğinde bol miktarda BPA maddesi bulunduran bir çeşit reçineyle kaplı. Bu madde aynı zamanda plastik şişelerde ve biberonlarda bol miktarda bulunan, iç salgı bezlerine zarar veren kanser yapıcı bir kimyasal. Erken ergenlik ve üretim sistemi rahatsızlıklarına yol açıyor.

Aşırı şeker yüklemesi

Gazlı içecek tükettikten 20 dakika sonra kandaki şeker oranı yükseliyor ve buna bağlı olarak insülin patlaması gerçekleşiyor. Artan hormon seviyesiyle karaciğer, vücutta bulunan şekeri hızlı bir şekilde yağa dönüştürüyor.

40 dakika sonra kafein hazmı tamamlanıyor. Gözbebekleri büyümeye başlıyor, kan basıncı yükseliyor ve buna bağlı olarak karaciğer, dolaşım sistemine daha fazla şeker pompalıyor. Beyinde bulunan adenozin alıcıları tıkanıyor ve vücuttaki rehavet hali ortadan kalkıyor.

Gazlı içecek tükettikten 45 dakika sonra vücut dopamin üretimini artırıyor. Bu kimyasaldaki artış, beyinde bulunan ve zevk duygusunu üreten sinir ağını uyarıyor.

Osteoporoz

Gazlı içecekler fosforik asit ve yüksek oranda fosfat içeriyor. Bu maddeler, uzun vadede osteoporoz riskini yükseltir ve kemik kırılmalarına yol açıyor. Fosfor idrarla dışarı atıldığı zaman, kemikleri onaran ve vücudun geri kalanı için önem arz eden kalsiyum maddesini de kendisiyle birlikte götürüyor.

Obezite

Gazlı içecek tüketimi ve vücut ağırlığı arasındaki ilişkinin çok yüksek olduğu biliniyor. Yapılan araştırmalara göre tüketilen her gazlı içecek, obezite olma riskini 1.6 kere artırıyor.

Kalp damar rahatsızlıklarının yüzde 70’i obeziteye bağlı.

Meme ve bağırsak kanseri tanısı konan hastaların yüzde 42’si obeziteden şikayetçi.

Safra kesesi ameliyatlarının yüzde 30’u obeziteden kaynaklanıyor.

Diyabet

Daha fazla gazlı içecek tüketen kimselerin tip 2 diyabete yakalanma riski yüzde 80 daha yüksek.