Bağışıklık sisteminin destekçisi: Karayemiş

Bağışıklık sisteminin destekçisi: Karayemiş
Güncelleme:

Yüksek miktarda C vitamini içeren bu meyve tam bir şifa deposu...

Karayemiş, taflan ve laz kirazı isimleriyle de bilinen bir meyve. Birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor. Şifa deposu olan bu meyvenin faydalarını anlatan Diyetisyen İdil D. İmamoğlu, karayemişin insanı oldukça tok tuttuğunun da altını çizdi.

Sindirimi kolay bir meyve olan karayemiş, taze olarak tüketilebildiği gibi kurutulduktan veya kavrulduktan sonra da yenir. Tek başına ya da fındık ve cevizle birlikte çerez olarak tüketilir. Karayemiş; pasta ve keklerde kullanılır. Hoşaf ve kompostolara koku, tat kazandırmak için ilave edilir. Reçeli, turşusu ve pekmezi de yapılır. Yapraklarından elde edilen su eczacılıkta kullanılır.

Karayemişin faydaları

- Yüksek oranda C vitamini içerdiğinden bağışıklık sisteminin iyi bir destekçisidir.

- Antioksidan içeriği yüksek olan karayemiş, vücudu oksidanların zararlı etkilerine karşı korur.

- Alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıklarına karşı fayda sağlar.

- Vücutta hücre yenilenmesini sağlar.

- Kansere karşı etkili olduğu belirlenen karayemişin, ilaç ve gıda endüstrisinde kullanılması için çalışmalar yapılmaktadır.

- Üreme hormonlarını geliştirir, sindirimi düzenler.

- İnsanı tok tutar.

- Demir eksikliğini giderir.

- Prostat problemlerini giderir.

- Ülsere, bağırsak tembelliğine ve hemoroide iyi gelir.

- Kaynatılıp içilmesi idrar söktürücü olarak etki eder.

- Karayemiş meyvesinin diyabet tedavisini de olumsuz etkilemediği yönünde çalışmalar vardır. Ancak diyabet tedavisinde besinlerin porsiyonları önemledir. Dolayısıyla karayemiş meyvesinin tüketimine de dikkat edilmelidir.

- Yapraklarından demlenerek yapılan çay öksürük dindirici, spazm giderici olarak kullanılır. Bu çay ayrıca sinir bozukluklarına karşı da iyi gelir.

- Yüksek kalsiyum içeriği, kemik sağlığı açısından olumlu etki doğuracaktır, bu nedenle büyüme ve menopoz döneminde kullanılabilir.