Bakliyatlar hakkında ne biliyorsunuz?

Bakliyatlar hakkında ne biliyorsunuz?
Güncelleme:

Bakiyatların vücudumuza ne kadar faydalı olduklarını biliyor musunuz?

Bakliyatlar, hem fiyat olarak uygundur, hem kolay pişer ve çeşidi fazladır. Onlar doğa ananın mucizevi besin kaynaklarıdır. Doğada her şeyin bir mevsimi vardır. Sonbaharla birlikte başlayan yağmurlar, ısırgan, ebegümeci gibi bitkilerin çıkmasına yardımcı olur. Yaz geldiğinde semizotu, domates, karpuz yüzünü gösterir.

Yaz sebzeleri, vücudumuzu serinletme özelliğine sahiptir. Kış sebzeleri ise, soğuğa karşı direncimizi arttırır. Mevsimler, yemeği pişirme biçimimizi de etkiler. Yazın zeytinyağlılar ağırlık kazanırken, kışın çorba ve sıcak yemekler tercih edilir.

Bütün sebzelerin içinden çıkıp, kendilerine farklı bir değer biçenler ise bakliyatlardır. Amerikalılar için fasulye, Akdeniz ülkelerinde nohut, bizim için mercimek, Çin ve Japonya için soya fasulyesi vazgeçilmezlerdendir.

Baklagiller, bitkisel proteinin kaynağıdır. Yüksek orandan lif içerdikleri için, sindirim sistemi üzerinde olumlu yaptırımları vardır. Karbonhidrat içerdikleri için tok tutarlar. B vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir başta olmak üzere, pek çok potasyum ve mineral içerirler.

Faydalarına gelince, yavaş hazmedildikleri için kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Lif içerdiklerinden, sindirim sistemine girdiklerinde kolayca parçalanır, bu da protein ve karbonhidratın kolay emilimini sağlar.

Kolesterolün düşük kalmasına yardımcı olur. Kalsiyum ve magnezyum içerdiklerinden, kemikleri güçlendirirler. İçerdikleri potasyum, kalp atışını düzenler. Sağlıklı kas gelişimine yardımcı olur.