Bayramı kilo almadan atlatmanın yolları

Bayramı kilo almadan atlatmanın yolları
Güncelleme:

Diyet Uzmanı Simge Çıtak, bilmeniz gereken ipuçlarını sizin için derledi.

Ramazan Bayramı'nda birbirinden lezzetli ikramlara rağmen kilo almamayı başarmak mümkün. ART Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Simge Çıtak, 30 günlük oruç döneminden sonra lezzetli bayram sofralarına oturmadan önce bilmeniz gereken ipuçlarını sizin derledi!

Ramazan Bayramı yarın başlıyor. Bayramlar bize dostluğu, aile gezmelerini ve tatlıları hatırlatır. Bu dönemde, beslenmemizde dengeyi yakalamak hepimiz için zordur. Uzun süren açlığın ardından şekeri, tatlıyı, hamur işini abartılı yememeye ve ikramlara hayır demeye çalışsak da rotamızdan bir miktar saparız. Birbirinden lezzetli tatlıların ve ikramların yapıldığı Ramazan Bayramı'nı 'en az hasarla' atlatmak istiyorsanız, bazı küçük ama etkili önlemler alabilirsiniz. 

Güne hafif bir kahvaltıyla başlayın

Bayram nedeniyle ziyaretler sırasında genelde öğünler şaşabilir. Her gidilen yerde tatlı ikram edilir ve birçok öğün arada kaynar. Bunu önlemek için iyi bir günlük beslenme planı yapın.

Tek yanlı beslenmekten kaçının

Et, sebze, süt ve tahıl grubu yiyeceklerden sadece birer çeşit yemek hazırlayın (yani pişirdiğiniz yemeklerin hepsi aynı gruptan olmasın) ve hepsinden ölçülü tüketin. Bayram mönüleri çok zengin ve lezzetli olur. Dengelemek sizin elinizde.

Bol bol su için ve sıvı tüketin

Ramazan'da su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verin. Susamayı beklemeden bol su için.

Her ziyarette tatlı yemeyin

Ziyarete gittiğiniz bir evde tatlı yediyseniz bir sonrakinde sadece içecek ikramını kabul edin. Her gittiğiniz evde yemeniz gerektiğini düşünüyorsanız küçük küçük porsiyonlarda yemeyi seçin. İkramlara hayır demeyi öğrenin ya da yön verin.

Akşamları midenizi dinlendirin

Gün içinde çok yediyseniz akşam sadece yoğurt ve meyve tüketin, bu öğününüzü hafif geçirin.

Mutlaka yürüyüş yapın

Bayram ziyaretlerinizi, mesafeler yakınsa yürüyerek yapın. Her gün 30-60 dakika tempolu yürüyerek hem bağırsak hareketlerinizi düzenler hem de yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Ayrıca fazla kalorileri yakmak için fırsat yaratmış olursunuz.

Ziyaretlere aç gitmeyin

Cazip ikramlarla baştan çıkmamak için ziyaretlere aç gitmeyin. Ara öğünlerinizi şeker ve çikolatayla geçiştirmeyin, yoğurt ve meyve yemeyi ihmal etmeyin. Misafirlerinizin iyiliği için, baklava-kadayıf yerine güllaç ve aşure gibi hafif ve sütlü tatlılar hazırlayın.

Öğünleri azar azar yiyin

Bir öğünde aşırı miktarda yemekten kaçının. Bayramın ilk günlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenip vücudun eski düzenine dönmesini sağlayın.

Ne olursa olsun kızartmadan uzak durun

Kızartmaları ve yağlı yiyecekleri aşırı tüketmeyin, haşlama, ızgara veya fırında yemekleri tercih edin.

Bilinçsizce yemekten uzak durun

Bayramlarda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketilir. Fazla tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikâyetlere neden olabilir.

Bayram sonunda, Ramazan öncesindeki sağlıklı beslenme alışkanlıklarınıza dönün ve tek tip besine dayalı, kalorisi çok düşük '3 günde 3 kilo verdiren' tehlikeli diyet uygulamalarından uzak durun.

Metabolizmanızı daha da yavaşlatmaktan başka bir işe yaramayan bu tür uygulamalar kilo verme girişimlerinizi zora sokar, unutmayın!

Size Ziyarete Gelen Misafirleriniz İçin:

- Ziyarete gelen konuklara kesinlikle ısrarcı davranmamalı, yiyecekleri kadar ikramda bulunmalıyız. Israrlarımız, farkına varmadan sevdiğimiz kişilerin sağlığını bozabilir.

- Porsiyonları ayarlamanın en kolay yolu, tatlı veya yemekte kullanılan kâseleri ve tabakları küçük boylardan tercih etmektir.

- Konuklarınız için tatlı ikramınızın yanında mutlaka zeytinyağlı yaprak sarma gibi bir tuzlu alternatifi sunabilirsiniz. Her yerde tatlı yiyen konuklarınız için tuzlu alternatifi daha cazip olabilir.

- Fazla yağlı börekler yerine bol sebzeli, fırında az miktarda sıvıyağla pişmiş börekler yapmayı da tercih edebilirsiniz.