Böğürtlenin faydalarını bir bileseniz..

Böğürtlenin faydalarını bir bileseniz..
Güncelleme:

Böğürtlen buruk bir tada sahip olduğu için çok fazla tercih edilmiyor ama...

Yol kenarında kendiliğinden yetişen, dikenli ve mevyeli çalı bitkisi olan böğurtlen, ülkemizde bol miktarda bulunan bir meyvedir.Fakat buruk bir tada sahip olduğu için fazla tercih edilmiyor.Yapılan araştırmalar sonucu insan sağlığına bir çok faydası olduğu belirtildi. Uzmanlar, ülkemizde genellikle pasta sektörünün aranan meyvesi olarak bilinen böğütlenin, daha fazla tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca bazı araştırmaların sonucunda elde edilen bir başka özelliği ise kolon karserine karşı da faydası olduğu bilinmektedir.

C vitamıni bakımından zengin olan böğürtlen, yaşlanmaya karşı koruyucu ve belirtileri azaltıcıdır. Ayrıca antioksidan oranı yüksek olduğu için bağışıklık sistemini güçlendiren mucizevi bir besindir. Şeker hastalığını dengeler ve azalmasında önemli rol oynar.Bunun yanı sıra kolestrolu düşürücü özelliği de bulunuyor.

Potasyum bakmındna zengin olması nedeniyle kan basıncını ve tansiyonu düzene sokar. K vitamıni yüksek oranda barındıran böğürtlen, osteoporoza karşı koruyor. Ayrıca az kaloriye sahip ve kan şekerini dengelediği için yeme ataklarını azaltan bu meyve,  diyet yapanların  en büyük yoldaşı. Depresyona karşı koruyucu, hafıza güçlendirici ve sinir sistemi onarıcılığı olduğu da belirtiliyor.