Bu besinlerle kışın da D vitamini stoklayın

Bu besinlerle kışın da D vitamini stoklayın
Güncelleme:

Uzm. Dyt. Nilay Keçeci, D vitamini depolarınızı doldurmayı sağlayacak besinler hakkında bilgi verdi.

Özellikle kış aylarında güneş ışığı fazla alınamadığı için D vitamini yetersizliğine bağlı olarak birçok hastalık baş gösteriyor. Bu dönemlerde hem bağışıklığı güçlendirmek hem de kilo almamak için doğal besinler tüketerek D vitamini takviyesi sağlamak gerekiyor.

Eksikliği kilo problemi yaratıyor

D vitamini yetersizliği bağışıklığın düşmesine neden olduğu gibi kilo problemlerine de yol açabilmektedir. Özellikle diyet yapmaya çalışan bireylerde bu vitamin alımı oldukça önemlidir. D vitamini eksikliği kişilerin kilo almasına yol açabilir ve başta obezite olmak üzere birçok kronik hastalığı da beraberinde getirebilir. Yağda eriyen bir vitamin olduğundan eksikliği, iştahın açılmasına yol açarak kilo alımlarına sebep olmaktadır. D vitaminin güneşten emilimi sağlanamıyorsa doğal besinlerden destek alınması gerekebilir.

5 dakika güneşlenmeye eşdeğer 5 “D vitamini” kaynağı

Güneşli havalarda 5 dakikalık gün ışığı alımı ile günlük D vitamini ihtiyacının yarısından fazlası sağlanabilmektedir. Güneşsiz günlerde ise D vitamini gereksinimi doğal besin kaynakları ile karşılanabilir.

Deniz ürünlerinin tüketimi D vitamini alımı için önem taşımaktadır. Balık yağı, uskumru, somon, ton balığı, karides gibi deniz mahsulleri D vitamini açısından zengin besinlerin başında gelir.

Anne sütüne eş değer protein barındırması ile en önemli besinlerden biri olan yumurta, günlük D vitamini ihtiyacının belirli kısmını karşılamaya yeterli olacaktır.

Süt, yoğurt ve peynir gibi süt grubu besinler D vitamini açısından zengin olan bir besin grubudur. Günde 2 avuç içi boyutunda peynirin özellikle kemik hastalığı olan ya da orta yaşın üzerindeki kadınlar tarafından tüketilmesi uygundur.

Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ tüketmekte vücudumuz için gerekli olan D vitaminin yerine konulmasına yardımcı olacaktır.

Kahvaltılarda tüketilen yulaflı gevreklerin D vitamini içerikleri oldukça yüksektir. Kahvaltı dışında ara öğünlerde de tüketilebilir.

Yetersiz D vitamini depresyon nedeni

Depresyonun önlenmesinde D vitamini oldukça önemlidir. Kış ayları ile birlikte erken kararan havalar ve karamsarlıklar vücuttaki pek çok mineral ve vitamin dengesini de bozmaktadır. Bu durumda yeterli sentezlenemeyen D vitamini gibi vitaminler; uyku hali, yorgunluk, güne isteksiz başlama, enerji düşüklüğü yaratmakta ve sonunda depresyona neden olabilmektedir.

Kemik hastalıklarını önler

Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu rol oynayan D vitamini, damar yapısı ve tansiyonun düzenlenmesini sağlamaktadır. İnsülin sentezi ve vücuttaki şekerin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Çocuklarda raşitizm, erişkin bayanlarda osteoporoz gibi kemik hastalıklarının önlenmesinde de büyük payı vardır.

Türk kadınlarında D vitamini eksikliği sık görülüyor

Kandaki kalsiyum ve fosforun normal sınırlarda kalmasını sağlayan D vitamini, kemik ve kas gelişimi, hücre büyümesi, bağışıklık sisteminin düzenli çalışması ve pek çok kronik hastalığın önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Türk kadınlarında irsi olarak D vitamini yetersizliği sıklıkla görülmektedir.  Az güneş ışığı gören, ileri yaşlarda ya da sistemik bağırsak hastalığı olan kişilerde de D vitamini emilimi geç olabilmektedir. Bu nedenle bu kişilerin bu konuda daha dikkatli olması gerekmektedir.

Leyditurk.com