Çiğ beslenme diyeti ne kadar sağlıklı?

Çiğ beslenme diyeti ne kadar sağlıklı?
Güncelleme:

Çiğ beslenme diyeti az pişmiş ve pişmemiş olan besinlerin tüketilmesiyle yapılır.

Bu diyetin mantığında besinlerin pişirilmeyerek besin değerlerinin kaybedilmemesi yatıyor. Uzmanlara göre besinler pişirildiğinde özellikle yeşil yapraklı sebzeler yüksek ateşe maruz kaldığında besin değerini kaybediyor ve doyurucu özelliğini kaybediyor. Uzmanlar çiğ beslenmenin bir diyet olmaktan öte hayat boyu sürebilecek bir beslenme tarzı da olabileceğini aktarıyor.

Düşük kalorili bir beslenme tarzı olan çiğ beslenme tarzında ilk kural besinlerin 40-45 derece üzerinde pişirilmemesidir. Bu diyette yeşil sebzelerin ağırlıklı olarak tüketilmesi gerekirken, unlu yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Çiğ besinlerle beslenenler yiyeceklerine zeytinyağı katabilirsiniz, ayrıca filizlendirilmiş besinler ve bir gece önceden ıslatılmış baklagiller de bu beslenme tarzının temel besin maddelerini oluşturur.

Mümkün olduğunca işlenmemiş besinlerin tüketilmemesi gereken bu diyette kesinlikle alkol ve kahve tüketilmemesi gerekiyor. Organik beslenmeye dayalı olan çiğ beslenme diyetinde rafine edilmiş tuz yerine kaya tuzu kullanımı öneriliyor.