Çocuklarda abur cubura şartlı vize !

Çocuklarda abur cubura şartlı vize !
Güncelleme:

Abur cubur yemek isteyen çocuğumuza nasıl davranmamız gerekiyor?

Lezzetli ama sağlıksız olan abur cuburları yemek isteyen çocuğumuza nasıl davranmalıyız? İşte Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan'ın konuyla ilgili yaptığı açıklamalar...

Çocukların beslenmesi biz anneler için çok önemli. Onları olabildiğince sağlıklı beslemek istiyoruz. Hatta biraz abartıp ideal besleme telaşına düşüyoruz. Çocuğumuzu ideal beslemek adına baskı altında tutabiliyoruz. Oysa ideal beslenme yaklaşımının çocuğumuzun sağlığına olumlu katkılarından çok olumsuz etkileri çok daha fazla. Çocuğumuzu ideal beslemeye çalışmaktansa doğal ortamda sağlıklı beslenmesini sağlayalım yeter. Sağlıklı beslenme çocuğumuzun yaşamında çok önemli bir ihtiyaç.

Zaman geçtikçe çocuklarımız büyüdükçe olay bizi aşıyor. Artık büyüdüler, büyümeye devam ediyorlar, onların da sosyal çevresi oluyor, okulda arkadaşlarından, bulundukları sosyal çevreden etkileniyorlar. Aburcubura alıştırmayın, uzak tutun olmuyor, Onları ideal beslenme adına strese sokmak, arkadaş çevresinde farklı duygular oluşturmak onları da bizi de daha çok üzer. Tabi bu durumda; “Ne istersen ye, ben karışmam, sen bilirsin.” demek de olmaz. Bu davranış şekli de, küçücük çocuklarımızı köpekbalıklarıyla dolu bir denize bırakıp hadi yüz bakalım demeye benzer. 

Günümüzde; çocuğunuzun arkadaş çevresi, alış-veriş ortamları, yiyecek reklamları gibi pek çok faktör, abur cubur tüketimini cazip hale getiriyor.

Çocuklukta kazanılan beslenme davranışları ve alışkanlıkların çoğu yetişkinlik hayatımızda da aynı çizgide devam ediyor. Beslenme çizgisinin yönü çocuklukta beliriyor.  Sağlıklı beslenme çizgisi ne kadar makul ölçülerde olur ve çocuğunuzu irrite etmez ve sizi de germez ise o öçlüde sağlamdır. Bunu sağlamak için yapılması gereken en doğru şey çocuğunuzla konuşarak ve anlaşarak; sağlıklı yeterli ve dengeli beslenme alt yapısını oluşturmak sonra da işi oluruna bırakmaktır.

Çocuğunuzun her gün temel besin grubu yiyecekleri yeterli ölçüde alması sağlam beslenme altyapısını oluşturur.

1. grup et grubu protein yoğun yiyecekler; Et, tavuk, balık yumurta, bu gruba girer. Çocuğunuzun; sabah kahvaltıda; peynir ve/veya yumurta yemesi, öğlen akşam yemeklerinde; et veya etli sebze yemekleri, kıymalı peynirli makarna, börek ve mantı gibi yiyecekler tüketmesi bu grup ihtiyaçları karşılaması için yeterlidir.

2. grup süt grubu; Yoğurt, ayran, kefir, peynir ve çökelek bu gruba girer. Çocuğunuzun günün ilk öğünü olan kahvaltısında temel içeceği süt olmalıdır. Öğlen ve akşam yemeklerinde, yoğurt, ayran veya cacık tüketmesi bu grubu tamamlamasını sağlar.

3. grup tahıllar, ekmek grubu; ekmek, pirinç, bulgur, makarna, irmik, un, börek, çorba gibi hamurlu yiyecekler bu gruba girer. Sabah kahvaltıda ekmek, veya tahıllı, mısırlı gevrekler, öğlen akşam yemeklerinde; ekmek, pilav, makarna, çorba tüketmek doğal ve kendiliğinden ekmek tüketiminin yeterli olmasını sağlar.

4 .grup taze sebze ve meyve; Çocuğunuza; yemeklerde bir miktar çiğ sebze söğüş veya salata, aralarda ve yemek sonrası taze mevsim meyvesi vermelisiniz.  

5. grup yağ grubu; Her gün küçük bir avuç; fındık, fıstık, badem, ceviz gibi sağlıklı kuru yemişler altın değerinde atıştırmalıklardır. Çocuğunuza bu tür kuruyemişleri özendirerek ve büyük bir hayranlık uyandırarak ödül olarak sunmalısınız.

Bu besin gruplarını ailesiyle birlikte doğal ortam ve doğal davranışlar içinde,  yeterli ölçüde ve düzenli olarak alan çocuk, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, yağ gibi bütün besin elementlerini ihtiyacını karşılamış olur. Bunun dışında yapacağı ekstra aburcuburlara, sabah, öğlen akşam üç ana öğününü yeterli yemek şartı ile vize verebiliriz. Çocukların midesi zaten küçük, onları sağlıklı temel besinlerle doldurun, çikolata, bisküvi, şeker, cips… gibi atıştırmalıkları da inceleyerek, zararı en az olan, besin değeri nispeten daha yüksek olanları ( vitaminler, mineraller, lif, doymamış yağ, protein içeriği daha zengin) aburcuburları onunla beraber seçmeliyiz. Beraber seçtiğiniz onun sevdiği aburcuburları miktarı fazla olmamak şartı ile ortalık yerde tutup artı veya eksi yönde müdahale etmeden yemesine göz yumabilirsiniz. Ancak bir sonraki ana öğüne gelmeden çocuğunuzun acıkmaya yakın saatlerinde aburcuburları kaldırıp, yemekten sonra tekrar ortaya koyabilirsiniz. Yalnız sakın abur cubur ve gereksiz yiyecekler yerken çocuğunuza yemesi konusunda ısrar etmeyin.

Aburcuburu yasaklamayın ancak, zararlarını sohbet havasında anlatın.  Kısıtlamayın ama bol miktarda da vermeyin. Küçük boyutlarda ve bir paket alın. Evinizde bol miktarda abur cubur bulunan köşeler ve çekmeceler bulundurmayın. Her alışverişte o an yiyebileceğiniz kadar küçük miktarlarda alın.