Dengeli beslenme çantası nasıl olmalı?

Dengeli beslenme çantası nasıl olmalı?
Güncelleme:

Çocukların okul çağı döneminde yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmaları, gelecek yaşamlarında bu alışkanlıkları sürdürmeleri açısında oldukça önemli.

Uzman Diyetisyen Olcay Barış, dengeli beslenme koşullarına uygun olarak hazırlanmış beslenme çantalarının çocukların okul başarılarını arttırmasının yanı sıra büyüme ve gelişmelerinde büyük rol oynadığını söyledi.

Okul çağı dönemi çocukların ömür boyu sürecek davranışlarının kazanılmaya başlandığı, alışkanlıklarının oluştuğu bir dönemdir. Bu dönemde çocukların dengeli beslenme alışkanlığı kazanması geleceklerinde de bu alışkanlıkları sürdürmelerinde etkili olmaktadır. Dengeli beslenmenin aynı zamanda çocukların sağlığının korunması ve hastalıkların önlenmesi konusunda önemli bir rol oynadığını ifade eden Şenpiliç ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Proje Danışmanı Uzman Diyetisyen Olcay Barış,okulda dengeli beslenme çantasının nasıl olması gerektiğini anlattı.

Beslenme Çantasında Olması Gerekenler

Beslenme çantasının içinde hem kolay taşınır hem de besin değeri yüksek yiyecekler bulunmalıdır. 4 ana besin grubu beslenme çantasında mutlaka yer almalıdır:

- Ekmek ve tahıl grubu
- Sebze ve meyve grubu
- Et grubu
- Süt grubu

Öncelikle kahvaltı vazgeçilmez öğünümüzdür. Gece uzun süren açlık sonrası, beynimizin ihtiyacı olan ilk enerji kaynağı kahvaltı öğünü ile sağlanmalıdır. Yapılan çalışmalar kahvaltıyı atlamayan çocuklarda başarı oranının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Çocukların kahvaltıda tüketecekleri tam buğday-çavdar ekmeği, peynir, zeytin, yumurta, pekmez, mevsim sebzeleri gün içinde ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlamalarında büyük rol oynar. Öğlen ise beslenme çantalarında bulunabilecek tavuk, et gibi protein kaynaklı besinler ile hazırlanan tam buğday ekmeği ile sandviç, yanında mevsim sebzeleri ve ayran 4 ana besin grubunu oluşturmaktadır. Ara öğünlerde ise beyin gelişimi için çok önemli olan çiğ (kavrulmamış) fındık, ceviz, badem ile yanında kuru- taze meyveler veya ev yapımı havuçlu tarçınlı cevizli kek hem kan şekerini dengeleyecek hem de çocukların derste verimliliğini arttıracaktır.

Kemik ve diş sağlığı için süt ürünleri çok önemli

Vücudumuz için gerekli olan kalsiyumun en önemli kaynağı olan süt ve süt ürünleri çocuklarda özellikle kemik ve diş sağlığı için çok gereklidir. Ayrıca kaliteli protein, kalsiyum, A vitamini içeriği zengin olan bu besinler büyüme ve gelişmede çok önemli yer tutar. Günde mutlaka 2 bardak süt-yoğurt-ayran grubu tüketmeleri gerekmektedir.

Hazır gıdalar konsantrasyonu bozuyor

Tüketilmesi önerilmeyen cips, kola, patates kızartması, kek, gofret, meşrubat, bisküvi, şekerleme gibi gıdalar kan şekerinin bir anda yükselmesine ve ardından düşmesine neden olup hem tokluk hissi sağlamaz hem de çocuklarda konsantrasyonu bozar. Bu tür besinlerin beslenme çantasında yer almaması, tüketilmemesi çok önemlidir.

Leyditurk.com