Diyetinizi vücut tipinize göre yapın

Diyetinizi vücut tipinize göre yapın
Güncelleme:

Kalçalarınız mı geniş yoksa armut tipli misiniz? Fazlalıklarınıza göre diyet yapmaya ne dersiniz?

Geniş kalçalı, armut tipi vücudunuz mu var; yoksa bel çevresi yağlanması olan elma biçimli mi? Dr. Mehmet Öz, bu iki temel vücut tipine göre nasıl bir diyet planı uygulanması gerektiğini açıklıyor.

Geniş kalçalı vücut tipi

Bu kategorideyseniz, zayıflamanızın ilk sırrı, ne tür vücut yağıyla savaştığınızı anlamaktır. Büyük kalçalar etrafında, fazladan deri altı yağı taşır. Bu, hemen cildinizin altında görünen yağ, aslında göbek yağından daha sağlıklıdır. Ancak ne yazık ki bu yağları eritmek daha zordur. Deri altı yağı sağlıklı kolesterol seviyeleriyle de bağlantılıdır ve kalp krizini azaltır. Ancak aynı zamanda daha az kan akışı vardır ve kaloriyi tutar.

Diyet planı: Düşük yağlı diyet araştırmasına göre az yağlı diyet, popo bölgesindeki inatçı yağ hücrelerinin yakılmasına yardım eder.

1. Adım: doymuş yağları kısmak, düşük yağlı diyet yapmanın başlangıcıdır. İşe, yağlı süt ve süt ürünleri, kırmızı et gibi hayvansal kaynaklı doymuş yağları keserek başlayın. İşlenmiş gıdalarda bulunan hidrojene edilmiş yağlar gibi gizli doymuş yağları da kesin.

2. Adım: Her öğünde yediğiniz günlük süt ve süt ürünlerini kesmek zorunda değilsiniz. Düşük yağlı olanları tercih edin. Çalışmalar, kalsiyumun yağ hücreleri deposunu düzenlemeye, yağ yakımına yardım ettiğini gösteriyor. Süt, yoğurt ve peynir gibi az yağlı süt ürünleri kaynakları kilo vermeye yardım eder. Yağsızları değil, yüzde 2 gibi az yağlı olanlarını seçin.

Doymuş ve doymamış yağlar ile ilgili detaylı bilgi almak için Pudra.com’da daha önce yayımlanmış yazılarımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Örnek öğün

Kahvaltı: Taze meyve ve granolalı az yağlı yoğurt.

Öğle yemeği: Peynir, domates, salatalık ve ızgara tavuklu salata

Atıştırmalık: Koyu çikolata kakaolu az yağlı süt.

Akşam yemeği: Az yağlı çedar peynirli, hindi etli burger.

Karın bölgesi yağlı vücut tipi

Karın bölgesindeki yağı atma mücadelesi veriyorsanız, derin yağ ile savaşıyorsunuz demektir. Yağ, karın bölgenizdeki hayati organları sarmış durumdadır. Bu tür yağı eritmek, deri altı yağı eritmekten daha kolayken, sizin için daha kötüdür. Çünkü organlardaki yağlar tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve kansere yol açabilir. Karın bölgesi yağlı olanlar, vücudun anahtar stres hormonu olan kortizole yüksek oranda sahip olurlar. Çok fazla kortizol hormonu, metabolizmayı yavaşlatır ve aynı zamanda kasları da eritir, yağların depolanmasına yol açar.

Diyet planı: Rafine edilmiş karbonhidratlardan kaçının, antienflamatuar gıdalar yiyin.

Beyaz ekmek, makarna ve pirinç gibi stresi artıran ve acıktıran, yağ oranı düşük ve kan şekerini ani yükselten rafine karbondihratlardan uzak durun. Basit karbonhidaratlar yerine arpa, esmer buğday gibi antienflamatuar gıdalar yiyin. Bu tam tahıllar kan şekerinizi sabitler ve kortizol hormonunu kontrol etmeye yardım eder. Zeytinyağı, avokado, deniz levreği ve somon balığı gibi diğer sağlıklı antienflamatuar yiyecekleri de tüketmeye başlayın.

Dr. Öz’ün anti enflamatuar tostunu deneyin: Tam buğday ekmeğinden avokado, zeytin yağı, limon ve kırmızı biber parçalarıyla tost yapın.

ivillage.com