Ekmeksiz beslenme çantası olmaz !

Ekmeksiz beslenme çantası olmaz !
Güncelleme:

Diyetisyen Kanar, okul döneminin altın beslenme kurallarını açıklıyor.

Okulların açılması ile birlikte çocuklarımızın beslenmesini dikkatle takip etmemiz gereken en önemli dönem başlıyor. Çocukların eğitim öğretim hayatları süresince beslenmeyle ilgili atılan doğru adımlar onların hem büyüme ve gelişmelerini destekliyor hem de okul performanslarını olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle hatasız bir beslenme en çok da okul döneminde önem kazanıyor. DOYGUN’un sosyal medyada devam eden DOYGUN’la Hayata Dair Projesi’nde daha sağlıklı bir nesil için okul hayatının altın beslenme kurallarını açıklayan Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, ekmeğin önemine vurgu yaparak beslenme çantasının en değerli besininin tam tahıllı ekmek olduğunu anlattı. İşte, okul dönemi beslenmesinin olmazsa olmazları…

Ekmeksiz bir okul hayatı ve beslenme çantası olmaz

Son günlerde popüler diyetlerin “ekmeği kesin, ekmeğin hiçbir besin değeri yok” gibi yanlış önerilerinin en büyük zararı ne yazık ki çocuklara oluyor. Oysa ekmeksiz bir okul hayatı ve ekmeksiz bir beslenme çantası düşünülemez. Hatta beslenme çantasının en değerli besininin tam tahıllı ekmek olduğunu söylemek mümkün. Çünkü çocuk beslenmesinde tam tahıllı ekmek tüketiminin faydaları saymakla bitmiyor. Büyüme ve gelişme sürecinde ihtiyaç duyulan ekstra enerji için en doğru karbonhidrat kaynağı olan tam tahıllı ekmekler, çocukların iştah kontrolüne destek oluyor.

Tam tahıllı ekmekle çocuğunuzun sağlıklı büyüme ve gelişmesine yardımcı olun

Öğünlerde porsiyon kontrolünü sağlamaya yardımcı olan tam tahıllı ekmekler, kan şekerinin dengede kalmasını sağlıyor ve tatlıya karşı isteği azaltıyor. Ayrıca kabızlık şikâyetinin oluşumunu engelleyen bu ekmekler, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve çocuklarda bel çevresindeki yağlanmayı önlüyor. Aynı zamanda içeriğindeki B grubu vitaminleri ile algı ve odaklanma performansını artıran tam tahıllı ekmekler, büyüme ve gelişme sürecinde kas artışını da destekliyor.

Çocuğunuzun sabah kahvaltısında 1-2 dilim ekmek tükettiğinden emin olun

Beslenme çantasının en vazgeçilmez besini olan tam tahıllı ekmek çeşitleri, ara öğünlerde çocuklara atıştırmalık olarak bile verilebilir. Özellikle çocuklar için en önemli öğün olan sabah kahvaltısında çocuğunuzun 1-2 dilim ekmek tükettiğinden emin olun ve onu kahvaltısız okula göndermemeye özen gösterin. 

Bir öğün değil, her öğün ekmek!

Kahvaltıda yenilen ekmeğin yanı sıra çocuğunuzun tüm öğünlerde mutlaka 1-2 dilim tam tahıllı ekmek yemesine özen gösterin. Çocuğunuzun okul dönüşü mutlaka ara öğün tüketmesini sağlayın ve öğle yemeği için okul menüsünü kontrol etmeyi unutmayın. Ayrıca sağlıklı alternatifler konusunda çocuğunuzu yönlendirin ve akşam yemeği menüsünü mutlaka okul ile dengeleyerek planlayın.

Okul çıkışı için en doğru öğün, ekmek arası hazırlanmış yiyecekler

Okuldan sonra ara öğün olarak tam tahıllı ekmeğin arasına peynir koyup, 1 bardak süt veya ayran ile birlikte çocuğunuzun açlığını yatıştırmasını sağlayabilirsiniz. Böylece çocuğunuz akşam yemeğinde daha yavaş yiyerek ve çiğneyerek yeterli porsiyonda yemek tüketir. Doğru ekmek tercihi ile çocukların büyüme ve gelişmelerini desteklemenin mümkün olduğunu unutmamak gerekiyor.

Çocuğunuzun her gün 200-400 gr sebze ve meyve tüketmesini sağlayın

Çocuğunuzu, ana öğünlerden önce atıştırmalık kraker, bisküvi, çikolata gibi yiyeceklerden uzak tutun. Gazlı ve şekerli içecekleri ise asla evde bulundurmayın. Bunların yerine her gün 200 ila 400 gram civarında mevsim meyvesi ve sebzesi yemesine, günlük 2 ila 4 su bardağı ayran, süt veya yoğurt tüketmesine yardımcı olun. Hayatımızın vazgeçilmezi olan su tüketimine dikkat ederek, günde 1,5 ila 2 litre su içmesini sağlayın.

Fazla kırmızı et tüketimi yerine haftada 2 gün balık

İçerisindeki kalsiyum sayesinde çocukluk çağlarında kemiklerin büyümesini ve gelişimini sağlayan balığı, çocuklarınızın haftada 2 gün tüketmesine özen gösterin. Kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçmamaya dikkat ederek, haftada 2 ya da 3 günden fazla sofranızda yer vermeyin. Haftada 1-2 gün ise sofranızda kuru baklagillere mutlaka yer verin.  

Evde hazırladığınız tatlı lezzetler için tam buğday ununu seçin

Çocuğunuzun haftada 4-5 gün yumurta yemesine özen gösterin, peynir tüketiminde ise az yağlı ve tuzsuz alternatifler seçin. Evde un ve şeker ile hazırladığınız lezzetler için tam buğday ununu tercih edin ve çocuklarınızın şekerli yiyecekler yerine daha çok meyve tüketmesini sağlayın.  

Çocuklarınızın 8 saatten az uyumamasına özen gösterin

Özellikle gelişim çağında en değerli besinlerden birinin uyku olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun yatış saatinin en geç 22.00, uyku süresinin ise 8 saat olmasına dikkat edin.

Leyditurk.com