Erkeklerin diyetini toplum desteklemiyor !

Erkeklerin diyetini toplum desteklemiyor !
Güncelleme:

Kilo almak ve verememek sadece kadınların değil erkeklerin de sorunu.

Erkekler de kadınlar gibi fazla kilolarından şikâyetçi ancak diyet konusunda kadınlar kadar sabırlı davranamıyor. Diyet yapan erkekler toplum tarafından da desteklenmiyor.

Diyet yapan erkeklerin toplumda kabul görmediğini ve alışılmış bir durum olmadığı için diyetlerinin sosyal çevreleri tarafından desteklenmediğini kaydeden Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, erkeklerin bir taraftan kilolarıyla uğraşırken, diğer taraftan da toplumun “erkek diyet yapmaz” algısıyla mücadele ettiklerini söyledi.

Sağlıklı beslenmenin cinsiyeti olmaz!

“Sağlıklı beslenme ilkeleri için cinsiyet ayrımı yapılmaz. Sağlıklı beslenme ilkeleri hem kadınlar hem de erkekler için aynıdır. Dengeli ve doğru beslenmede en önemli konu, tek yönlü beslenmeden uzak durarak 4 ana besin grubunu beraber tüketmektir. Yani bir öğünü tüketirken sadece et, tavuk ya da soslu bir makarna tüketmemek, bunun yerine et, makarna, salata ve yoğurt şeklinde besin gruplarını tamamlamak kilo kontrolü sağlıyor. Bütün besinler bir arada tüketildiğinde kan şekeri yavaş yükselir. Bu metabolizmaya yardımcı olur, sindirim hızlanır, vücudun yağ depolaması azalır.”

Erkekler 13 Bardak su tüketmeli

Kilo vermek isteyen erkeklerin özellikle kahvaltı yapmalarını ve günde 3 litre su içmelerini öneren Köse, yapılan en büyük hatanın kahvaltı yapmadan güne başlamak olduğunu söyledi.

Kahvaltı yapan obez kişiler yılda 13,5 kilo verebiliyor

“En son yapılan çalışmalarda erkeklerin günde 3 litre su tüketmesi gerektiği belirlenmiştir. Kısacası ana öğünlerde her besin grubu alınmalı ve gün içine yayarak 13 bardak su tüketilmeli. Ana öğünlerde en çok atlanan öğün kahvaltıdır. Yıllardır yapılan çalışmalar kahvaltının, kişilerin kilo kaybı ve yönetimini daha kolaylaştırdığını ortaya koymuştur. Kahvaltı yapmak, gün içerisindeki açlığınızı azaltmaya yardımcı olur ve enerji verir. Araştırmalar, kahvaltı yapan obez kişilerin 1 yılda ortala 13,6 kg verdiğini kaydetmiştir. Kilo kontrolünde kahvaltı önemli bir öğündür. Ana öğünlerin yanında bir de önemli bir grubumuz olan ara öğünler var. Gün içerisinde ana öğünlerin arasına sıkıştırılacak olan 3 ara öğün metabolizmanızı hızlandırır ve enerjik hissetmenizi sağlar. Bu ara öğünler genelde meyve, galeta ya da süt, ayran, probiyotik yoğurt şeklinde tercih edilebilir. Erkeklerin metabolizması kadınlara göre daha hızlıdır, dolayısıyla enerji ihtiyacı da daha fazladır.”

Diyet spor ve psikolojik yardım ile desteklenebilir

Erkeklerin kilo verirken kadınlar kadar sabırlı davranmadıklarını, arkadaş etkisiyle diyet listelerini kolayca bozabildiklerini kaydeden Köse, erkeklerin diyetlerini spor ve psikolojik yardım ile destekleyebileceklerini de belirtti. Köse, “Eşler, aile bireyleri ve arkadaşların birlikte diyet yapması, kilo vermeyi kolaylaştırır. Aile bireyleri birlikte sağlıklı beslenme düzeni kurup, birbirlerini destekleyebilirler. Diyet yaparken uzmanlardan da destek alınabilir” dedi.

Leyditurk.com