Hamilelere balık uyarısı !

Hamilelere balık uyarısı !
Güncelleme:

Bebeklerin zarar görmemesi için hamile kadınların balık tüketmemesi gerekiyor.

Bir araştırmaya göre bebeklerin kalıcı organik kirletici maddelerden zarar görme riskini azaltmak için anne adayları balık tüketiminden kaçınmalı.

Kanadalı bilim adamlarının yaptığı araştırmayla gebelikte balık tüketiminin zararlı olabileceği belirlendi.

Toronto Üniversitesi\'nden bilim adamları, gebelikten hemen önce ya da gebeliğin başında balık tüketmeyi bırakan kadınların çocuklarının bu maddeleri alma riskinin yüzde 10-15 azalttığını belirtti.

Bu maddelerden korunmak için gebelikte balık tüketiminin azaltılmasının yeterli olmayabileceğini belirten bilim adamları, kadınlara gebeliğin başından itibaren balık yememelerini tavsiye etti.

Araştırmanın sonuçları \'\'Environmental Health Perpectives\'\' dergisinde yayımlandı.

Peki hamilelikte beslenme nasıl olmalı? İşte öneriler...

HAMİLEYKEN KURU YEMİŞ TÜKETİN! 

ABD’de bilimi nsanları, bebeğin bazı yiyeceklerle rahimdeyken tanışmasının ileride çeşitli alerjilerin gelişmesini önlediğini tespit etti.

Hamilelikte ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişleri tüketen annelerin çocuklarında bu etkinin gözlemlendiğini, gıda alerjisi olan anne adaylarının bu ürünlerden her koşulda uzak durmaları gerektiğini önemle belirtti.

Dondurma iyi bir kalsiyum, enerji ve protein kaynağıdır. Kalsiyum gebelikte annede oluşan kemik kayıplarını azaltır, bebeğin kemik gelişimini destekler.

Ayrıca annede kas krampları, tansiyon ve buna bağlı olarak preeklemsi riskini azaltır. Süt ve süt ürünleri kalsiyumun en zengin kaynaklarıdır.

Günlük beslenmelerinde düzenli olarak süt-yoğurt, peynir tüketen gebeler haftada 1-2 kez dondurma yiyerek kalsiyum alımını destekleyebilir.

Aşure anne sütünün artmasını sağlıyor

Tamamen bitkisel kaynaklı protein içeriği olan aşure, emziren annelerin yeterli besin ögelerini almasını ve bu sayede de anne sütünün artmasını sağlamaktadır.

Aşurenin kendi içeriğinde bulunan malzemelerin yanı sıra üzerini süslemekte kullandığımız portakal, nar gibi meyveler de C vitamini ve antioksidanları içerdiği için kanser önleyici etkiye de sahiptir. Yüksek kalorili olduğu için dikkatli tüketilmesi gerek

HAMİLEYKEN ORGANİK SÜT İÇMEYİN! 

İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre süt ürünlerinin ve balığın içeriğinde bulunan iyot, doğmamış bebeklerin beyinlerinin gelişmeleri için hayati önem taşıyor.

Ancak organik süt, organik olmayan süte göre daha az iyot içeriyor. Uzmanlar “Organik süt tüketen hamile kadınlar, çocuklarının beyin gelişimini tehlikeye atıyor” diyor.

Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peyniri ya da diğer tür peynirler rahatlıkla yenebilir.

Bunları unutmayın! Günde en az 8-10 bardak su için. Yaz aylarında bu miktarı 12 bardağa kadar çıkarabilirsiniz. Özellikle üçüncü dönemde de ortaya çıkabilecek kabızlık şikayetleri için bol su için.

 İyi yıkanmış salata yiyerek ya da iyi yıkanmış kabuklu meyve tüketin. Her gün en az 40 dakikalık yürüyüşler yapın.

Çok yağlı peynir ve etlerden uzak durun.

Kahve ve çayı azaltın. Günde iki fincandan fazla çay içmeyin. Haftada 1-2 kez kahve içebilirsiniz.

Posalı (lifli) yiyecekler, gebelikte sık görülen kabızlığın ve bağırsak tembelliğinin önlenmesinde önemli besinlerdir. Tüm sebze ve meyveler lif açısından zengindir ve her gün en az 4-7 porsiyon yenilmelidir.

Gebeliğe bağlı şeker hastalığı (gestasyonel diyabet) söz konusu ise diyet uzmanınızın önereceği şekilde kalori kısıtlamasına gidilebilir.

Aldığınız gıdaların taze olmasına dikkat edin. Konserve, beklemiş gıdalar ve içinde katkı maddeleri bulunan gıdalar yerine taze ve doğal maddeleri tüketmeye özen gösterin.

Hamilelik döneminde kaçınılması gereken besinler

Az pişmiş ya da çiğ et kesinlikle yenmemelir. Az pişmiş ve çiğ ette toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir.

Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar iyice pişirmelisiniz. Buzluktan çıkan etleri, iyice çözülmeden pişirmemelisiniz.

Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler güvenilir değildir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan listeria adı verilen bir bakteri cinsi bulunur.,

Az pişmiş ya da pişmemiş yumurta içeren mayonez gibi yiyeceklerden kaçının. Çiğ ve az pişmiş yumurta, salmonella kaynağı olabilir bu nedenle iyi pişmiş yumurta yenilmelidir.

Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yemeyin. Çiğ deniz ürünleri zehirlenmeye neden olabilir.

Cennet meyvesi hurmanın hamilelere 6 faydası Hurmada bulunan kalsiyum iskelet yapısının şekillenmesi açısından fayda sağlar.

Hamilelik döneminden üç ay önce başlanması ve tüm hamilelik boyunca alınması gereken folik asit bakımından da hurma oldukça zengin bir meyvedir. Folik asit yeni hücre yapımında ve hücre yenilenmesinde önemli rol oynar.

Potasyum vücutta su dengesinin de korunmasını sağlar. Potasyum bakımından oldukça zengin olan hurma bu anlamda da hamilelere çok faydalıdır.

İçerisinde demir barındıran hurma hamilelikte kansızlık sorununu açısından da faydalıdır. Hamileler hurma yiyerek de demir ihtiyaçlarının bir kısmını giderebilirler.

İçerdiği magnezyumdan dolayı da böbrekler açısından çok önemli bir besin kaynağıdır.

A vitamini barındıran hurma özellikle hamilelik döneminde vücut direncinizi arttırmanızı sağlar

Sabah