Hamilelikte beslenme alışkanlığınızı değiştirin

Hamilelikte beslenme alışkanlığınızı değiştirin
Güncelleme:

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe, anne adaylarının en sık yaptığı beslenme yanlışlarını şöyle özetledi.

Anne adayları en çok dikkat ettikleri konuda yani beslenmede bile birçok yanlış bilgiye sahipler. Bu bilgiler hem anne adayının yaşamını zorlaştırıyor hem de ciddi rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor.

Zorla da olsa yemeli mi?

İlk 3 aylık dönemde bebeğin organları oluşacağı için anne adaylarının canları çekmese de zorla yemek yemesi gerektiği inancı yaygındır. Halbuki bu 3 aylık süreç, bebeğin beslenme ihtiyacının minimal olduğu bir dönemdir ve bu dönemde kendini aşırı zorlayan anne adayları hariç, çoğu anne adayı bulantı ve isteksizlik nedeniyle iyi beslenemez ve bu dönemi kilo almadan bitirirler. Bu dönemde bebeğin günlük ihtiyacı çok az olduğundan hastanede tedavi gerektirecek özel beslenme bozukluğu dururumları hariç, bebeğin az beslenmeden etkilenmesi mümkün değildir.

Vitamin takviyesi almak doğal beslenmenin yerini tutar mı?

Hiçbir besin takviyesi veya vitamin desteği doğal beslenmenin yerini tutamaz ve aynı etkiyi yaratmaz. Şu anda bizim bildiğimiz ve suni olarak elde edilerek kullanıma sunulan vitamin ve diğer maddeler yanında henüz varlığından haberdar olmadığımız yüzlerce madde ve vitamin bulunduğunu tahmin ediyoruz. Anne sütünün asla taklit edilememesi gibi hiçbir madde karışık beslenme neticesinde vücudumuzda besin maddelerinin yarattığı etkiyi net olarak yaratmaz. O nedenle hamilelik döneminde vitamin takviyesi alsak da iyi beslenme alışkanlıklarımızı sürdürmeliyiz.

Sıvı tüketimini karşılamak için meyve sularına yüklenmek

Sık yapılan hatalardandır. Sıvı tüketimini arttırmanın en iyi yolu daha fazla su içmektir. Piyasada satılan ve içinde katkı maddeleri bolca olan meyve suları başta olmak üzere kendimizin hazırladığı sıkma meyve suları da bol kalori içerirler ve günlük kalori alımını gereksiz yere arttırırlar. Meyve suyu içmek de meyve yemenin yerine geçmez, zira meyve yendiği de alınan lif maddeleri bağırsakların çalışmasına da yardımcı olurlar. Bu yüzden hamileliğiniz süresince meyveleri taze olarak tüketmeye ve bol su içmeye özen gösterin.

Hamilelikte süt içilmiyorsa ekstra kalsiyum takviyesi almak gerekir

Süt içemeyen anne adayları için en iyi kalsiyum kaynakları süt ürünleridir. Yoğurt, ayran, sütlü tatlılar, peynir, dondurma bolca kalsiyum içerir. Bunun yanında doğada kalsiyumun birincil kaynağının koyu yeşil yapraklı sebzeler olduğunu hatırlatmak gerekir. Dolayısıyla, kalsiyum takviyesinden ziyadese bu gıdaları tüketmelerini öneririz.

Anne adayının beslenmesiyle, bebeğin uzun vadeli sağlığı arasında bağlantı yoktur

Yapılan çalışmalarda hamilelik döneminde Omega 3 tüketimi ile bebeğin zekası, göz ve sinir sistemi sağlığı arasında ömür boyu süren bir bağlantı olduğu gözlenmiştir. Bunun yanında doğal ve iyi beslenme, bebeğin ileride şeker hastalığına yakalanma riskini bile azaltabilir.
Aynca hamilelik döneminde bebeğin annesinden aldığı besin maddeleriyle, ilerleyen yaşamındaki bedensel ve ruhsal sağlığı arasında birçok bağlantı olabileceği görülmüştür.

Yanlış beslenen anne adayı aşırı kilo alır

Bazı anne adayları günlük kalorilerini hesaplayarak gıda tüketmelerine rağmen yine de kilo aldıklarını ifade ederler. Bunun nedeni bazı anne adaylarının vücutlarında ödem oluşma eğiliminin diğerlerine göre daha fazla olmasındandır. Tuz tüketimini kısıtlamak ve su tüketimini arttırmak (azaltmak değil) yapılabilecek en iyi şeydir. Bu yüzden her kilo alımı beslenmeye bağlanmamalıdır.

Hamilelikte diş ve diş ati sorunları flor maddesinin az alınmasıyla ilgilidir

Hamilelik döneminde diş etinde şişmelere ve kanamalara sıklıkla rastlanır. Bunların flor maddesiyle ilgili olduğu düşünülür. Günümüzde eskiden yapılan uygulamanın aksine, anne adaylarına rutin flor takviyesi almasını gerekli görmüyoruz. Diş eti ve diş sorunları daha çok hamileliğin yarattığı doğal değişikliklerle ilgilidir.