Hangi tatlıda kaç kalori gizli?

Hangi tatlıda kaç kalori gizli?
Güncelleme:

Bir porsiyon tatlıda ne kadar kalori olduğunu biliyor musunuz?

Kemalpaşa, şekerpare, kadayıf, güllaç ve diğerleri… Kimi sütlü kimi şerbetli ama bayram ikramlarının olmazsa olmaz lezzetleri. Şüphesiz her şeyin azı karar çoğu zarar mantığıyla yaklaşmak gerekiyor tatlılara da. Aksi halde özellikle unlu ve şerbetli tatlılar gerek içerdikleri kalori gerek kan şekerini daha hızlı yükseltmesi gerekse şekerin başlı başına zararları nedeniyle birçok sağlık sorununa davetiye çıkarabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, “Ancak sütlü tatlı da olsa, tatlıların tamamı ne yazık ki basit karbonhidrat kategorisine girdiğinden onların da porsiyonlarına çok dikkat edilmeli” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı pek de karşı koyamadığımız bu bayram lezzetlerindeki gizli tehlikeleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Baklava

90 gram ağırlığındaki 1 dilim baklava yaklaşık 260 kalori. Bu da, en az 30 dakika koşarak yakabileceğiniz bir kalori demek! Diyabet hastalarının bu tatlıyı tüketmemelerinde fayda var. ‘Benim bir hastalığım yok’ diyenlerin bile tek seferde 2 taneden fazlasını tüketmemesi gerekiyor. Ayrıca kilo almamak için baklavayı yemek üstüne değil yemekten 2 saat sonra yoğurt veya ayran gibi protein içeren bir besinle ara öğün niyetine tüketmeli.

Kadayıf

100 gramlık bir porsiyonu 244 kalori olan tel kadayıf çok lezzetli bir tatlı olmasının yanı sıra kalorisi en yüksek tatlılardan. Şerbetinde kullanılan şeker miktarı düşük tutularak ve üzerine yaklaşık 2 tam cevize denk gelecek bir miktarda ceviz serpiştirilerek servis edildiğinde bu tatlının kana karışma hızı nispeten düşüyor ve daha az yağlanmaya neden oluyor.

Kemalpaşa

1 adet kemalpaşa tatlısının kalori değeri 84 kalori. Kemalpaşa hafif bir tatlı gibi görünse de tek seferde çok miktarda tüketilebildiğinden dikkatli tüketmek gerekiyor. Bu şerbetli tatlıdan alınan fazla kalorinin azaltılmasına yardımcı olmak için; porsiyonu azaltıp yanında 1 top dondurma ile tüketebilirsiniz.

Şekerpare

Kan şekerini en hızlı yükselten tatlılardan biri olan şekerparenin 50 gramlık 1 adedi 141 kalori içerdiğinden, tek seferde bir taneden fazla tüketilmemesi gerekiyor. Bu tatlıyı süt ile tüketmek tatlının kan şekerini yükseltme hızını düşürmeye yardımcı oluyor. Şekerpareyi diğer şerbetli tatlılarda olduğu gibi porsiyon yerine küçük bir adet olarak tüketmek ve haftada bir kereyi aşmamak gerekiyor.

Güllaç

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı “Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlısı güllaç, Ramazan Bayramı’nda da tercih edilebilecek en hafif tatlı seçeneklerinden. 1 ince dilimi yaklaşık 250 kalori içeriyor. Ayrıca yapımında kullanılan süt, gaz ve hazımsızlık problemlerine yol açabileceğinden yapımında laktozsuz süt tercih edilebilir” diyor.

Sütlaç

Sütlü bir tatlı olması nedeni ile nispeten hafif tatlı kategorisine giren sütlacın bir kasesi 299 kalori. Sütlü tatlı diye tüketiminde aşırıya kaçmamak, içeriğindeki pirincin miktarını da az tutmakta fayda var. Zira pirinç glisemik indeksi yüksek bir besin olduğundan kana karışma hızı ve yağlanmaya sebep olma olasılığı da yüksek. Ayrıca yapımında kullanılan sütün az yağlı olanlardan tercih edilmesi bu tatlıdan alınan kalorinin düşürülmesine yardımcı olacaktır.

Meyveli tatlılar

Ayva, armut, elma tatlıları şerbetinde çok az şeker kullanılması şartıyla çok hafif birer tatlı seçenekleri. Meyvenin içeriğindeki fruktoz kana daha yavaş karışıyor ve bu meyvelerin tatlıları tüketildiğinde aynı zamanda vitamin ve mineral içeriklerinden de faydalanmış olunuyor.

Lokma

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı “5 taneden oluşan bir porsiyonu 390 kalori olan lokma, yağda kızartılarak yapılan bir tatlı olduğundan kalp ve damar sağlığına da zarar veriyor. Lokmayı evde kendiniz hazırlayabilir, şerbetine şekeri az koyup yanında yoğurt veya ayran gibi bir besinle kan şekerini daha yavaş yükseltmesini sağlayabilirsiniz” diyor.

Leyditurk.com