Her gün yemeniz gereken 5 besin

Her gün yemeniz gereken 5 besin
Güncelleme:

Ne kadar yediğinizden ziyade ne yediğiniz de önemli...

Kilo sorunu olanlarda yeni trend daha çok yemek! Zararlı yiyeceklerden az yemek yerine faydalı yiyeceklerden daha fazla tüketerek hem kendinizi daha enerjik hissedecek hem de zararlı ama lezzetli yiyeceklere olan arzunuzu körelteceksiniz.

Aşağıdaki 5 sağlıklı yiyeceği her gün tüketmeyi deneyin, farkı göreceksiniz.

Balkabağı: 130gr balkabağı günlük A vitamini ihtiyacınızın %170 ini karşılar. A vitamini gece görüşünü iyileştirir. Balkabağının parlak turuncu rengi içindeki karotenden gelir. Karoten içeren ve yaşlılıktan kaynaklanan göz bozulmalarını önler. Balkabağının içindeki çekirdekler kavrularak yenebilir. Kabak çekirdeğinin içinde depresyonu önleyici L-tryptophan maddesi vardır. Aynı zamanda hemen hemen her türlü vücut fonksiyonu için gerekli olan magnezyum içerir. Günlük magnezyum ihtiyacınızı karşıladığınızda kalp hastalığı riskini azaltır, karın bölgesindeki yağlanmayı ve şeker hastalığını önlemiş olursunuz. Balkabağı dilimlenip fırında pişirilerek içindeki doğal şekeri ortaya çıktığında çok lezzetli olur. Balkabağı ve havuç püresi ile de lezzetli bir çorba yapabilirsiniz.

Elma: Her gün bir elma sizi doktora gitmekten korur. Elma hem çözülebilen hem de çözülemeyen liflere sahiptir. Bu sayede kendinizi tok hissederken hem de kolesterolünüzü düşürürsünüz. Bazı doktorlar çok yağlı bir yemeğin ardından elma suyu içmeyi öneriyorlar. Elmanın kalp hastalığı riskini azalttığı ispatlanmıştır. Elma çiğnerken ortaya çıkan salya karışımı dişlerinizi temizler ve nefesinizi aniden tazeler. Elma diliminin üstüne fıstık ezmesi sürerek lezzetli bir tatlı atıştırmalık hazırlayabilir veya küçük küpler halinde kesip biraz pişirdikten sonra tarçın ile birlikte kahvaltı yulafınıza ekleyebilirsiniz.

Yabanmersini: 60 meyve ve sebze üstünde yapılan bir araştırmaya göre en çok antioksidanı yabanmersininin içerdiği görülmüş. Yabanmersininin içerdiği antioksidan ülser, katarakt ve glokomu önler, kalp hastalıkları ve çeşitli kanser hastalıları riskini azaltır, kolesterolü düşürür. Bu meyve aynı zamanda Alzheimer hastalığı riskini azaltır. Dondurulmuş yabanmersini ve balı blender da karıştırıp şurup olarak kullanabilirsiniz veya yoğurdunuza karıştırıp yiyebilirsiniz.

Yumurta: 90'lı yıllarda yumurtadaki yağ ve kolesterol yapıcı etkenlerden korkuluyordu fakat son yapılan araştırmalar yumurtanın kolesterolle hiçbir ilgisi olmadığını gösterdi ve yumurtanın çok kapsamlı bir besin olduğu anlaşıldı. Yumurta çok iyi bir protein kaynağıdır. Proteini meydana getiren 8 amino asidin hepsini içerir.(tüm yumurta yenildiğinde) Protein, tok hissetmek ve ihtiyacımız olan enerjiyi karşılamak için çok önemlidir. Kahvaltıda kepekli ekmek arasına omlet şeklinde veya yeşil salata, ton balığı siyah zeytin, yağ ve sirke ile karıştırılmış salataya eklenip yenebilir.

Ispanak: Ispanak osteoporoz riskini azaltır, kolesterolü düşürür ve I.Q'nuzu artırmanızı sağlar. Ispanak mükemmel bir kemik yapıcıdır. K- vitamini, kalsiyum ve magnezyum içerir. Aynı zamanda mide, göğüs, deri ve rahim kanseri riskini azaltan antioksidan içeren flavonoid bitki moleküllerini açısından zengindir. Ispanak cok iyi bir A ve C vitamini kaynağıdır, sizi kışın hasta olmaktan korurken, arterlerinizi açıp kalp hastalıkları riskini de azaltır. Ispanağı zeytinyağında çam fıstığı ve kuş üzümü ile sote edip yiyebilirsiniz. Zeytinyağı ıspanaktaki besin değerlerini vücudunuzun daha iyi özümsemesini sağlar. 

Habertürk