Kadınlar kilo kaybına 1-0 geride başlıyor

Kadınlar kilo kaybına 1-0 geride başlıyor
Güncelleme:

Diyetisyen Kübra Bal, kilo vermek için çok özel önerilerini sizlerle paylaşıyor.

Kilo vermeyi etkileyen faktörlerden bir tanesi de cinsiyet. Erkeklerin yaradılış gereği kas kütlelerinin daha fazla olması, dolayısıyla metabolizmalarının daha hızlı olması onların daha kolay kilo vermesini sağlıyor. Peki kadınlar bu mağlubiyetten kurtulmak için neler yapmalı? Diyetisyen Kübra Bal’ın kadınlara vereceği 6 püf nokta ile hem daha kolay kilo verebilir hem de sağlıklı beslenmeyi yaşam biçimi haline getirebilirsiniz.

Hazırlanan beslenme programlarında erkekler için günde ortalama 2000 kalori ayrılır. Kadınlar için ise ortalama 300-400 kalori daha azına izin verilir. Biyolojik olarak kadının kalori ihtiyacı bir erkeğe göre daha azdır. Ancak daha az kalori ihtiyacına rağmen kadınlar için kilo vermek daha zor. Bu durum kadınların kilo veremeceği anlamına gelmiyor olsa da şartların daha zor olduğu ortada. Kadınların duygusal yeme eğilimleri erkeklere daha yüksek. Yapılan araştırmalara göre en sevdiğimiz yiyecekler karşısında beynimizin verdiği tepkilerin erkeklerin kadınlara göre daha iyi kontrol edebildiği yönünde.

Erkeklerin kas kütlesi kadınlara oranla daha fazla. Erkek vücudu kadın vücuduna kıyasla kas oluşuma biraz daha yatkın. Bilindiği üzere kaslar yağlardan çok kalori yakıyor. Kas oluşumundaki artış da metabolizmayı hızlandırıyor. Birçok araştırma bir erkeğin metabolizmasının aynı yaş ve kilodaki bir kadına göre yüzde 3 ile 10 oranında daha hızlı olduğunu gösteriyor. Kadınların östrojen hormonları metabolizmanın seyrini değiştirerek, vücutta yağ depolanmasına sebep olabiliyor.

Adet dönemleri, hamilelikler, emzirme dönemi ve menapoz kadınlara özel olan ve kiloyla bağlantılı dönemler. Adet dönemlerinde östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte kan şekeri düşüyor. Özellikle çikolata ve tatlıya olan istek artıyor. Üst üste gelen hamilelikler de kadınlarda kilo artışına neden olabiliyor. Lohusalık dönemlerinde artan duygusallıkla beraber süt arttırıcı olduğu düşünülen yüksek enerjili yiyecek ve içecekler annede yağ olarak depolanıyor. Menapoz döneminde azalan östrojen ve insülin hormonlarıyla birlikte kan şekeri kontrolü zorlaşmakta ve karbonhidratlı besinlerin tüketimi artıyor.

Kadınlara Özel 6 Püf Nokta

Beslenme günlüğü tutarak her gün yenilen besinler, içilen su ve egzersiz not alın.

Adet dönemlerinde tatlı ihtiyacınızı 2 kare bitter çikolata ve 10-15 iç badem ile geçiştirin.

Hamilelik dönemleri diyetisyen kontrolünde 9-12 kilo alarak, yeterli ve dengeli beslenerek geçirin.

Emzirme döneminde bol su içerek, şerbetli tatlılar, şekerli kompostolar gibi yüksek enerjili besinlerden uzak durun

Haftada 4 gün 45 dakika açık hava yürüyüşleri yaparak mutluluk hormonunuzun salgılanmasını sağlayın.

Kontrollu market alisverisi yaparak sadece saglikli besinleri mutfaginiza sokun. Alacaginiz her aburcubur ve yuksek enerjili besinler, yemeniz icin zemin hazirlamaniz anlamina gelir.

Leyditurk.com