Kahvaltı öğününe dikkat

Kahvaltı öğününe dikkat
Güncelleme:

Kahvaltı yapmayan öğrenciler derslerinde başarısız oluyor!

Hızlı bir büyüme ve gelişmenin olduğu okul çağındaki çocuklarda yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı gelişim ve büyümenin devamlılığı, artan enerji ve besin öğeleri gereksinimin karşılanması yanında beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının oluşmasının engellenmesi adına da önemlidir. Yanlış veya yetersiz beslenme alışkanlıkları zayıflık  ya da şişmanlık, diş çürükleri, kansızlık, kemik bozuklukları ve iyot yetersizliği gibi önemli hastalıklara sebebiyet verebiliyor.

Çocukların sağlıklı beslenmesi için süt ve süt ürünlerinin tüketiminin çocukların kemik ve diş gelişimi için önemli olduğuna dikkat çeken Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan günde iki - üç su bardağı kadar süt veya yoğurt, bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle ilkokul ve ortaöğretim öğrencileri için en önemli öğün: Kahvaltı

İnsan vücudu bütün gece süren açlıktan sonra vücudun ve beynin güne başlamak için enerjiye gereksinim duyar. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Zira çocukluk döneminde kahvaltı yapma alışkanlığı edinmiş bir çocuk, öğrencilik hayatı boyunca  bu alışkanlığını devam ettirme eğiliminde olacağından gelecekte sağlıklı bir yetişkin olarak hayatını devam ettirecektir.

Öğrencinin güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltıyla başlamasının okul başarısının artmasına yardımcı olduğunu belirten Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan ,sabah kahvaltısının  son derece önemli olduğunu kahvaltı yapılmadığı zaman genellikle zihin performansında azalma , dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve baş ağrısı meydana gelebileceğini belirtti.

Yapılan araştırmalarda kahvaltı yapan öğrencilerin;

* Sınıf içerisindeki başarısının daha fazla olduğu,

* Kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğu,

* Problem çözme gibi konularda daha başarılı olduğu,

* Beslenme bozukluklarından oluşan hastalıklara daha az yakalandıkları,

* Kilo kontrolünü daha iyi sağlayabildikleri  gözlemlenmiştir.

Peki kahvaltıda ne yenmeli?

Kahvaltıda süt, peynir gibi ürünlere ek olarak, çavdar veya tam tahıllı ekmekleri, kahvaltılık gevrekleri, sebze ve meyveleri içeren, protein kaynağı olarak yumurta, zeytin, ceviz, badem, fındık, doğal reçellerle veya pekmez gibi sağlıklı besinlerle zenginleştirilmiş bir menü tüketilmesi önerilir.