Kahvaltıda çavdar tok tutuyor

Kahvaltıda çavdar tok tutuyor
Güncelleme:

Çavdarlı bir kahvaltı yapmak doygunluk hissini arttırıyor.

İsveç'te yapılan bir araştırma, çavdar kaynaklı yüksek-lifli bir kahvaltı yapmanın doygunluk hissini artırdığını ve günün ileri saatlerinde daha az gıda tüketilmesini sağladığını ortaya koydu.

İsveç Üniversitesi Ziraat Bilimlerinden Hanna Isaksson liderliğindeki bilim adamları, "Nutrition Journal" adlı beslenme konusundaki bir dergide yayımladıkları çalışmada, çavdar ağırlıklı bir kahvaltı yapmanın, buğday ağırlıklı bir kahvaltıdan daha uzun süreli olarak, takip eden 3 saat süresince açlığı bastırdığını belirtti.

Çalışmada, araştırmayı finanse eden ve deneme ekmeklerini üreten İsveçli Unlu Mamuller Kooperatifi ile işbirliği yapan araştırmacılar, ekmeklerde kullanılan çavdar oranının lezzetli, hacimli bir ekmek üretmek için gerekli gerçekçi miktarlar esas alınarak belirlendiğini ifade etti.

Araştırmada, ekmek porsiyonunun, ilave kahvaltılık gıdalarla birlikte, normal bir kahvaltılık öğünün nasıl olabileceği dikkate alınarak oluşturulduğu ve kalori miktarının da önerilen alıma karşılık gelecek şekilde ayarlandığı belirtildi.

Farklı miktarlarda çavdar kaynaklı diyet lifi ile formüle edilmiş çavdar ekmeğinin etkilerinin incelendiği çalışmada, tüm ekmeklerin aynı kalori değerinde üretildiği vurgulandı.

Araştırmacılar, çalışmanın sonuçlarının, kahvaltı öğününe dahil edildiğinde çavdar ekmeğinin öğle yemeğinden hem önce hem de sonra açlık hissini azaltmak için kullanılabileceğini gösterdiğini bildirdi.

Bilim adamları, aynı kalori değerindeki porsiyonlarda sunulduklarında çavdar kepeğinin, doygunluk üzerine çavdar kırması ve elenmiş çavdar unundan daha kuvvetli bir etkiye sahip olduğu sonucuna varıldığını da kaydetti.

Okan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, Avrupa'da erkeklerde yüzde 27'den, kadınlarda yüzde 38'den yüksek oranlarda görülen obeziteye karşı mücadelede doygunluğun ana hedef olarak görüldüğünü belirterek, İsveçli bilim adamlarının, uzun süren araştırmalarıyla buldukları çavdarın doygunluk hissini artırmasının, obezitenin önlenmesi açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.