Karaciğeri sağlıklı tutmanın yolları

Karaciğeri sağlıklı tutmanın yolları
Güncelleme:

Dr. Ayça Kaya, sağlıklı bir karaciğer için yapmanız gerekenleri sıraladı.

Kuşkusuz bütün organların vücut için ayrı ayrı bir önemi var. Ancak karaciğer vücudun hem fabrikası gibi, hem de arıtma tesisi gibi çalışarak, vücut için tam bir depo görevi görüyor. Enzimleri üretiyor, dışarıdan gelen zehirli maddeleri temizliyor ve fazla enerji başta olmak üzere vitaminlerin depo yeri olarak görev görüyor.

Bu kadar çok faktörlü çalışan vücudun en büyük organlarından biri olan karaciğerin günlük kötü yaşam tarzından da en çok etkilenen organ. Her beş kişiden birinde görülen yağlı karaciğer eğer doğru önlemler alınmazsa karaciğeri çok kötü etkileyecek “Siroz” gibi hastalıkları da beraberinde getirebiliyor.

Yağlı karaciğer, karaciğerin en sık görülen hastalıklarından biri. Günlük yaşamda direkt bir rahatsızlık yapmasa da özellikle karnın sağ üst tarafında ağrı, dolgunluk hissi yapabiliyor. Beraberinde gün içinde halsizlik, yorgunluk gibi şikayetler de oluşturabiliyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya daha sağlıklı bir karaciğer için alınması gereken önlemleri sıraladı:

Alkolü mümkün olduğunca hayatınızdan çıkarın. Alkol karaciğerin zehiridir. Hem yağlanmayı arttırır hem de karaciğer fonksiyonlarına çok büyük zarar verir. Daha sağlıklı bir karaciğer için alkolden uzak durun.

Mutlaka sağlıklı bir şekilde dengeli beslenerek kilo verin. Hızlı kilo vermek çok tehlikelidir.Karaciğerin yağlanmasını artırır.

Şeker ve karbonhidrat değeri yüksek yiyecekleri üst üste yemeyin. Yani ekmek, pilav, makarna, patates, börek ve tatlıyı aynı öğünde tüketmeyin. Bu yiyecek gruplarından öğününüzde sadece bir tanesi olsun. Ama bu yiyecekleri mutlaka bol sebze ve yoğurtla tüketin.

Yağı yüksek yiyecekler; kızartmalar, pastane ürünleri, kurabiyeler, yağlı kıymadan yapılan etler, cipsler, şarküteri ürünleri karaciğeri çok yorar. Daha az yağlı yemeye alışın.

Enginar, C vitamini yüksek yiyecekler; kivi, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler karaciğer dostudur.

Kuru baklagiller; kuru fasulye, nohut, mercimek hem zayıflamaya yardım eder hem karaciğeri onarır. Ancak porsiyon kontrolüne dikkat edin.

Yoğurt tam bir mucizedir. Hem göbek yağlarını, hem karaciğer yağlarını eritir. Öğünlere 1 kase yoğurt ilave edin.

Hareket karaciğer için ilaçtır. Sağlıklı bir karaciğer için her gün en az yarım saat tempolu yürüyün.