Karbonhidrat yemeyi kesmeyin

Karbonhidrat yemeyi kesmeyin
Güncelleme:

Ramazan’da karbonhidratlardan vazgeçmek büyük hata...

İftar sofrası hazırlanırken her besin grubundan dengeli bir menü oluşturmanın önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Seçil Kenar, “Özellikle kilo almamak veya sağlıksız diye karbonhidrat içeren besinleri Ramazan menüsünden çıkarmak büyük bir hatadır” dedi.

Sebze ve karbonhidratlar dengeli tüketilmeli

İftar sofralarını hazırlarken her besin grubundan dengeli yemekleri içeren bir menü oluşturmanın önemli olduğuna dikkat çeken Kenar, protein, süt grubu, sebze ve karbonhidratların mutlaka dengeli şekilde ve miktarlarına dikkat edilerek tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kenar, “Özellikle kilo almamak için veya sağlıksız diye karbonhidrat içeren besinleri mönüden çıkarmak başlı başına bir hatadır” dedi.

Kas kaybı ve mide problemleri yaşanabilir

Oruç tutan bir insanın uzun açlık dönemi sonrasında vücudunda boşalan glikojen depolarını doldurması gerektiğini belirten Diyetisyen Kenar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaslardaki glikojen depoları, sadece karbonhidrat tüketerek hızlı bir şekilde dolar. Eğer iftarda dengeli ve sağlıklı karbonhidratlar tüketmezseniz, kas kaybı, enerji düşüklüğü, yorgunluk, mide problemleri, B grubu vitaminlerde yetersizlik, kabızlık gibi sağlığınızı olumsuz etkileyecek problemler yaşayabilirsiniz. Unutulmasın ki karbonhidratlar vücudumuz için çok önemlidir.”

Karbonhiratların vücuttaki görevleri

• Karbonhidratların en önemli görevi vücuda enerji vermektir. 1 gram karbonhidrat 4 kcal verir. Beyin, sinir sistemi ve alyuvarlar normal şartlarda enerji kaynağı olarak yalnızca bir karbonhidrat türü olan glikozu kullanır.

• Karbonhidtarların yeterli miktarda alınması, proteinlerin enerji amacıyla kullanılmasını önler.

• Karbonhidratlar, su ve elektrolitlerin vücutta yeterince bulunmasını sağlar.

• Karbonhidratlar kanın asit-baz dengesinin korumasına da yardımcıdır. Çok düşük miktarda karbonhidrat alındığında ise bu denge bozulur.

• Karbonhidratların bir türü olan posa-lif, bağırsakların çalışmasını artırarak dışkılamayı kolaylaştırır ve böylece kabızlığı önler.

· Karbonhidratlar B grubu vitaminleri içerir.