Kilo aldıran görünmez tuzaklar

Kilo aldıran görünmez tuzaklar
Güncelleme:

Çevresel faktörler, yeme miktarımızı belirliyor...

Tabaklar, sunumlar, ışıklar, renkler ve kokular iştah açabiliyor. Diyetisyen Canan Aksoy, kilo aldıran tuzakları anlattı...

KALABALIK İŞTAH AÇIYOR
Kocaman aile sofraları ve arkadaşlarla yenen yemekler; sofrada uzun süre kalmanıza ve fazla yemenize neden olur. Ne kadar yediğinizin farkına varmakta da zorlanırsınız. Bu gibi durumlarda masada yemeğe başlayan en son kişi olmaya özen gösterin. Yemek yeme temponuzu düşürmek için her lokmadan sonra çatal-bıçağınızı sofraya bırakın. Ne kadar yiyeceğinize önceden karar verin.

GEÇ YATMAK KİLO ALDIRIR
Büyüme hormonu gece 22.00'den itibaren salgılanmaya başlar. Bu nedenle 22.00- 02.00 saatleri arasında uykuda olmak şart. Sadece büyüme hormonu için de değil; melatonin, kortizol gibi hormonların düzgün salgılanması için de yeterli ve düzenli uyku şarttır. Hormonlarımız düzensiz çalıştığında kilo almaya yatkınlığımız artar. Ayrıca uyanık olduğunuz sürece acıkmasanız bile atıştırırsınız.

TABAKLAR BÜYÜDÜKÇE KİLO ARTIYOR
Temizlenmiş bir tabakla, doygunluk arasında direkt bağlantı vardır. Tabaklar büyüdükçe, içine koyduğunuz yiyecekler az görünür. Halbuki normal bir kase veya servis tabağının içinde yiyecekler daha makul büyüklükte görünür. Bu sebeple evimizde kullandığımız kase, tabak ve bardakların hatta kaşıkların mümkün olduğunca küçük olmasına dikkat etmeliyiz.

TELEVİZYON İZLERKEN YEMEK YEMELİ MİYİZ?
Çok fazla televizyon seyreden kişilerin hareketleri azaldığı için kilo almaları kolaylaşır. Yemek yerken başka şeylerle ilgilenmek, kilo almamızı birkaç şekilde etkiler ve yemek yemeye yönlendirir. Ne kadar yediğimize dikkat edemeyiz ve yemek faslı çok daha uzun sürer. Bu nedenle öğünleriniz sırasında yemeğinizle baş başa olun. Zihninizi meşgul eden şeylerden uzak durun.

RENK VE SES FAKTÖRÜ
Yemek yediğiniz yerin atmosferi, orada daha uzun süre kalmanıza ve daha fazla sipariş verip çok yemenize neden olabilir. Yumuşak bir aydınlatma ve slow müzik, sakin ve huzurlu hissetmenizi sağlayacağı için daha uzun süre masada kalırsınız. Masada uzun süre kalınca da fazladan bir kadeh içebilir veya tatlı yiyebilirsiniz. Daha aydınlık ve gürültülü ortamlarda da yemek yeme hızınız artacaktır. Bu da aşırı yemenize sebep olur. Bu tip yerlerde kadehiniz boşalmadan tazelenmesine izin vermeyin. Ekmek sepetinin masadan kaldırılmasını rica edin. Tatlı veya alkolden birini tercih edin.

Cosmopolitan