Meyve ve sebze ömrü uzatıyor !

Meyve ve sebze ömrü uzatıyor !
Güncelleme:

Uzmanlara göre, fazla meyve sebze tüketmek, kanser ve kalp hastalıklarını azaltıyor.

Günde 7 kez ya da daha fazla meyve-sebze tüketmenin \"ömrü uzattığı\", kanser ya da kalp rahatsızlıklarından ölme olasılığını ise azalttığı belirtildi.

İngiliz bilimadamlarının, Ulusal Sağlık Anketi verilerini kullanarak, 65 bin 226 kadın ve erkek üzerinde yaptığı araştırma, meyve-sebze tüketimi arttıkça, kişilerin ömrünün uzadığını ortaya koydu. Uzmanlar değerlendirmede, sigara ve alkol alışkanlığı gibi faktörleri de hesaba katmaya çalıştıklarını açıkladı.

Araştırma çerçevesinde 2001-2008 yılları arasında kayıt altına alınan veriler kullanılırken, herhangi bir sebeple ölüm olasılığının, günde 7 kez ya da daha çok meyve-sebze tüketenlerde yüzde 42 oranında azaldığı gözlendi.

Uzmanlar, özellikle taze meyve-sebzelerin en güçlü koruyucu etkiyi oluşturduğuna dikkati çekerken, araştırma ekibinin lideri Oyinlola Oyebode, günde birkaç porsiyon meyve-sebzenin bile \"hiç yoktan iyi\" olduğunu vurguladı.

Oyebode, meyve-sebzelerin, içerdikleri antioksidanlar sayesinde hücreleri tamir ettiğine, aynı zamanda sağlık için gerekli olan lif ve mikro besinleri ihtiva ettiklerine dikkati çekti.

Bir porsiyon meyve-sebzenin 80 grama karşılık geldiği belirtilirken, günde üç porsiyonun ölüm olasılığını yüzde 14, beş porsiyonun yüzde 29 ve yedi porsiyona kadarın da yüzde 36 azalttığı kaydedildi