Mutluluğun formülü: Kırmızı lahana

Mutluluğun formülü: Kırmızı lahana
Güncelleme:

Kan akışını hızlandıran kırmızı lahana cinsel sıkıntıları ortadan kaldırıyor.

Kış aylarında salataların vazgeçilmezi kırmızı lahana birçok derde deva oluyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı C vitamini zengini kırmızı lahananın cinsel hayata ilaç gibi geldiğini belirterek, \"Sağlığa sayısız katkısı bulunan bu sebze erkeklerde oluşan isteksizliği ortadan kaldırmaya yardımcıdır\" diyor. Kandıralı, kırmızı mucizenin faydalarını şöyle sıralıyor: 

Bağırsak sağlığı: Kırmızı lahanadaki çözünmez lif kabızlığı önler, divertiküler hastalıkların oluşumunu engeller. 

Bağışıklığı güçlendirir: 1 bardak doğranmış kırmızı lahana günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 56\'sını karşılar. Bir antioksidan olarak C vitamini işgalci bakteri ve enfeksiyonlara karşı beyaz kan hücrelerinin üretimini uyararak bağışıklık sistemini güçlendirir. 

Kemiklere faydalı: Vücut C vitaminine kollajen üretimi için ihtiyaç duyar. Kollajen kas, kemik, deri ve diğer dokulara yapı, güç ve destek sağlayan bağ dokudur. Kollajen aynı zamanda yaraların iyileşme süreci içinde önemlidir. 

Göz sağlığı: 1 bardak doğranmış kırmızı lahana günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 33\'ünü karşılar. A vitamini gözdeki hücreler tarafından ışığı algılama da ve sinir impulslarını dönüştürmede kullanılır. Ayrıca kırmızı lahana retinayı koruyup, yaşa bağlı sarı nokta riskini azaltır. Kırmızı lahanada yeşilden 10 kat daha fazla A vitamini vardır. 

Kanser önlenmesi: Kırmızı lahana turpgiller ailesine aittir. Bu aile aynı zamanda brokoli, karnabahar, turp ve Brüksel lahanasını da içerir. Turpgiller glukozinatlar denen kükürt içeren bileşiklerin olduğu tek kaynaktır. Bu besinler sahip oldukları acı lezzeti de bu bileşikten ötürü alırlar. İnflamasyonu azaltıp, bakterilerle mücadele ederler. Lahanadaki kırmızı pigment antioksidan olan siyanidin adlı bir flavonoidden gelmektedir. Hem siyanidin hem de izotisiyonatlar kanser hücrelerinin büyümesini engeller. Bu bileşikler aynı zamanda hasar gören hücreleri onararak meme, akciğer, kolon, prostat, pankreas kanserini önleyebilmektedir. Yapılan bir çalışmaya göre meme kanserinden ölme riski turpgil grubu sebzelerden sıklıkla tüketenlerde yüzde 62 daha az olarak saptanmıştır.

K vitamini, kan pıhtılaşması: K vitaminine bağımlı diğer proteinlerde kemik mineralizasyonunu düzenlerler. K vitaminin uzun dönem eksikliği osteoporoz (kemik erimesi) , ateroskleroz ve kansere yakalanma riskini arttırır. 1 bardak kırmızı lahana günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 28\'ini karşılar.

Nerelerde kullanılır

Kırmızı lahana turuncu renkli dolmalık biber, ıspanak ve kırmızı lahana, birer tutam tuz ve karabiber ile omlet hazırlanabilir. Marul yerine sandviç ya da burgere kırmızı lahana konabilir, yeşil ve kırmızı lahana ve havuç ile salata hazırlanabilir. Kurubaklagilli çorbalara eklenebilir, kırmızı lahana elma ile birlikte sotelenip garnitür olarak kullanılabilir.