Şahika Ercümen'den doğru beslenme tüyoları

Şahika Ercümen'den doğru beslenme tüyoları
Güncelleme:

Dünya Serbest Dalış Rekortmeni ve Diyetisyen Şahika Ercümen, beslenme tüyoları veriyor.

\"Obeziteye Karşı Hareket Zamanı\" Projesi ile Türkiye\'nin birçok ilinde bilinçlendirme çalışmaları yapan Nestlé Pure Life, Vodafone 36. İstanbul Maratonu\'nda Dünya Serbest Dalış Rekortmeni ve Diyetisyen Şahika Ercümen ile yer alıyor. Bu tip uzun parkurlarda gerçekleştirilecek yarışlar öncesi, mutlaka fiziki olarak hazırlıklı olunması gerektiği belirten Ercümen, kişinin beslenme tipinin ve su tüketiminin bu süreçte büyük önem taşıdığının altını çiziyor.

Sporu evrenselleştirmek ve İstanbul\'u dünyanın önemli spor merkezlerinden biri yapmak hedefiyle gerçekleştirilen Vodafone 36. İstanbul Maratonu\'nu öncesinde düzenlenen fuara katılan Serbest Dalış Rekortmeni ve Diyetisyen Şahika Ercümen, maraton gibi önemli yarışmalara katılacak kişilerin mutlaka bir gün öncesinde aldığı gıdalara dikkat etmeleri ve nefes egzersizleri yapmaları konusunda uyarıyor. Ercümen konuyla ilgili \"Spor amaçlı yürüdüğümüzde saatte ortalama 200-300kcal, maraton koştuğumuzda ise saatte 500-1000kcal arası enerji harcarız. Bu ihtiyacı karşılamak için maraton öncesi seçeceğimiz yemeklerin yüksek karbonhidrat, protein ve düşük yağ içermesi gerekmektedir. Sabah ise muz, badem, kuru meyve gibi besinler tercih ederek bu ihtiyaç desteklenebilir. Burada seçilen besinler kadar yeme zamanlaması da çok önemli. Yarıştan 2-3 saat önce yemek yenilmiş olmalı ve kesinlikle aç koşulmamalı. 1-2 saat önce ise bir avuç kuru meyve yenilmesi, katılımcılara enerji verecektir.\" açıklamasında bulunuyor.

Spor yapanlar için diğer bir kritik noktanın su tüketimi olduğuna değinen Şahika Ercümen, Böyle zamanlarda vücudun kaybettiği suyu geri koyması adına mutlaka 15-20 dakika arayla yaklaşık 1 su bardağı kadar su içilmesi gerektiğini belirtiyor. Yürümeye ya da koşmaya başlamadan 2 saat önce belirli aralıklarla içilen 5 bardak suyun, vücudun kendini hazırlaması için yeterli olacağı söyleyen Ercümen, bu konunun hassasiyetini ise şu şekilde açıklıyor; \" Su tüketimi kan hacmi, kalp atım hızı ve vücut sıcaklığının kontrolü için çok önemli. Terleme ile yaşanan su kaybı vücut ağırlığının yüzde 5\'i kadarken, egzersiz kapasiteniz yüzde 30\'a kadar azalabiliyor ve vücuttan kaybolan sıvılar yerine koyulmazsa; dolaşım sistemi, ısı dengesi ve egzersiz performansı olumsuz etkileniyor. Bu yüzden maraton öncesi, esnasında ve sonrasında mutlaka su tüketmeliyiz. Su kaybı aslında vücut için kritik önem taşıyor. Bunu sadece spor zamanları için düşünmemek ve hayatın akışına en az 8 bardak su içmeyi eklemek gerekiyor\"

\"Hayatımızdan lifli gıdaları eksik etmemeliyiz\"

Şahika Ercümen, her daim spor yapamayanlara ise lifli gıdaların yer aldığı beslenme tipini tercih etmelerini öneriyor. Ercümen sözlerini \"Bol lifli, posalı besinler tokluk hissini arttırırken, bağırsak aktivitelerini de hızlandırır. Ayrıca bu besinlerin çiğneme süresi de daha uzundur. Bu da doyma hormonlarını çalıştırıp, yeme miktarınızı azaltmaya yardımcı olur. Fakat spor, sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazlardan. Haftada en az 3 kez, 30 dakikanın üzerinde yürüyüş dahil herhangi bir spor ile ilgilenmek, kaliteli bir hayat için altın kuralların başında geliyor.\" şeklinde tamamlıyor. 

Su içmenin, hareket etmenin ve sağlıklı beslenmenin önemi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yürüten Nestlé Pure Life, İstanbul\'un simgesi haline gelen maratonda sporseverlerin su ihtiyacını karşılayarak destek verecek.