Şifa kaynağı olan kırmızılar

Şifa kaynağı olan kırmızılar
Güncelleme:

Araştırmalar, kuşburnu, kırmızı dut ve karadutun akciğer ve prostat kanserine karşı etkisini ve yara iyileştirici özelliğini ortaya çıkardı.

Gümüşhane Üniversitesince (GÜ) yürütülen araştırmada, kuşburnu, kırmızı dutve karadutun, akciğer ile prostat kanserine karşı etkisi ile yara iyileştirici özelliğe sahip olduğu belirlendi. GÜ tarafından hazırlanan, \"Geleneksel Tedavide Kullanılan Gümüşhane Bölgesi Bazı Bitkilerin Antikanser, Antioksidan, Antigenotoksik ve Yara İyileştirici Etkilerinin İncelenmesi\" projesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı\'na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce sağlanan yaklaşık 150 bin liralık destek de kullanılarak tamamlandı.

GÜ önderliğinde Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Niğde Üniversitesinde görevli 20 araştırmacının yer aldığı çalışma yaklaşık 36 ayda sonuçlandı. Gümüşhane\'de beş ayrı bölgeden toplanan meyveler, kurutulup toz haline getirildikten sonra analiz edildi.

Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Kağan Kılınç, yaptığı açıklamada, Gümüşhane ve çevresinin bitki çeşitliliği bakımından zengin olduğunu, karadut ve kuşburnunun da bu zenginlik içinde yer aldığını söyledi. Kılınç, araştırmanın konusunu belirlerken, kuşburnu, kırmızı dut ve karadutun Gümüşhane ekonomisindeki önemini dikkate aldıklarını ve mevcut değerini yükseltmeyi amaçladıklarını belirtti.

Araştırma konusu meyvelerin kimyasal içeriklerinin yanında klinik sonuçlarını da görmeyi hedeflediklerini ifade eden Kılınç, \"Proje, numunelerin toplanması, kurutulması ve toz haline getirilmesi, ardından uygun çözücülerde ekstraksiyonu, kimyasal içeriğinin belirlenmesi, antioksidan, antikanser ve yara iyileştirici özelliklerinin incelenmesini kapsamaktadır\"dedi.