Süper Anne'den Ramazan İçin İftar Menüsü

Süper Anne'den Ramazan İçin İftar Menüsü
Güncelleme:

Ramazanda gün boyu aç kalmak oruç tutan kişilerde bir takım sıkıntılara neden olabilir. Ancak kişi kendini tanır ve bilinçli hareket ederse ramazan ayının sorunsuz bir şekilde gayet sağlıklı geçirebilir.

Rahmet ve bereket ayı olan on bir ayın sultanı Ramazan ayına bir kez daha kavuştuk. Son yıllarda ramazan ayları sıcak ve uzun yaz dönemine gelmekte! Bu nedenle uzun günlerde oruç tutan Müslümanlar susuzluk ve açlığın ne anlama geldiğini daha iyi bilmekte ve fakir ve muhtaç ihtiyaç sahibi kimselerin kapısını çalıp hallerini ve yaşam koşullarına vakıf olmaktadırlar. Böylece bir sonraki ramazana kadar yoksullara yardım etme iç güdüsünü kazanırlar.

Ramazanda gün boyu aç kalmak oruç tutan kişilerde bir takım sıkıntılara neden olabilir. Ancak kişi kendini tanır ve bilinçli hareket ederse ramazan ayının sorunsuz bir şekilde gayet sağlıklı geçirebilir. 

Ramazanda sahur şart mıdır?   
                  
Ramazan ayında sahur kesinlikle şarttır. uzmanlar adet olduğu üzere sahurda mayalı hamur işleri yapmak yerine, protein bakımından zengin tok tutucu, acıktırmayan ve mide salgılarını artırmayan, ekşimeye sebebiyet vermeden hafif ve sindirimi kolay yiyecekler olmalıdır. Bunlar daha çok; az tuzlu peynir (kaşar peyniri, dil peyniri gibi, haşlanmış yumurta (yumurta iyi bir tok tutucudur) tahin helvası, bal, tuzsuz zeytin, tere yağ doyurucu daha pek çok çeşit protein bakımından zengin düşük kalorili hazmı kolay, tok tutucu kahvaltılık menüler olabilir.

İftar menüsü nasıl olmalıdır?  
    
İftar vakti midemiz uzun süre aç olduğundan hazır bir vaziyette beklemektedir. Hazmı kolay ve mideyi yormayacak hafif başlangıçlar mühimdir. Çok çeşit ve bol yemek yeme mideye rotasını şaşırtır. Bu nedenledir kendi sağlığımız için midemizi de düşünüp ona göre doğru bir iftar menüsü hazırlamalıyız. Sizlere benim kendimin de çocuklarıma bizzat yaptığım hafif ve sağlıklı ramazan yemek tarifleri menümden birkaç tarif hazırladım. Sağlıklı ve bilinçli beslenirsek ramazanı gayet kolay atlatabiliriz.
Bir iftarda olması gereken en önemli ilk menü çorbadır. İşte sizlere ramazanda sindirimi kolay asla yemek sonrası sizi rahatsız etmeyecek ve gün boyu açlığa değecek bir çorba:

Ezo gelin çorbası:

Bu mükemmel çorba sonrasında hemen arkasından ana menü yerine geçecek küçük porsiyonlarda pirinç pilavı yanında balık, tavuk, kırmızı et ya da sebze yemekleri tercih edebilirsiniz. Burada püf nokta porsiyonlar küçük olmalı ve yemek yeme süresi uzamalıdır. Küçük lokmalar ile dinlenerek yenmelidir. Sofralarımızda az soslu ya da sossuz salatalar ve soğuk mezeler de olabilir fakat mümkün olduğu kadar az tüketmekte fayda vardır.

İşte size mükemmel sofralar için superanne.org dan birkaç tarif:                
 
Başka bir yöntemle sabredebilirseniz şayet size bir önerimiz var! çorba ve küçük porsiyon ana yemeklerden biraz tükettikten sonra mola vermeli ve midenizi dinlendirmelisiniz. Diğer yemeklerden de dinlendikten sonra yiyebilirsiniz.

Baklava yufkasında Peynirli börek

İftar sofralarınızda bu tarifi kullanmanız hem sindirimin kolaylaşmasını sağlayacak, hem de ramazan süresince bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca peynir sizi daha uzun süre tok tutacaktır. Böreğin yapımında baklavalık yufka kullanmamızın nedeni daha ince ve hafif olmasındandır. Böreğin yapımında kullanacağınız peynirin fazla yağlı olmamasına dikkat etmenizi öneririz. Şimdi tarifimizin yapımına başlayalım.

Malzemeler
· 8 adet baklava yufkası
· 7-8 yemek kaşığı ezilmiş beyaz peynir
· 7-8 dal maydanoz
· 1 kâse yağlı su
· Üzerine 1 yumurta sarısı ve susam

Yapılışı

İki tane baklava yufkasını üst üste koyarak, üzerine fırçayla yağlı sudan sürün. Bir kâsenin içinde karıştırdığınız beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanozlu harçtan yufkaların üzerine biraz serpiştirin. Yufkaları geniş tarafından fazla sıkı olmayacak şekilde rulo yapın. Bunu dört parçaya bölün. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Börekleri hafif yağlanmış olan fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısını sürün ve biraz susam serpin. 180 derecede ısıttığınız fırında börekler kızarıncaya kadar 25-30 dakika pişirin.

İftar olurda soğuk içecekler ve tatlılar olmaz mı?

İllaki olur!  

                                               
Tatlı olarak da tercihimiz sütlü tatlılardan yanadır. Hem hazmı kolay hem kalorisi düşüktür. Aslında hiç yememek en iyisidir de Ramazan olup da iftarda tatlı yememek de olmaz şimdi!

Güllaç 

Şimdi iftar soframızın tatlı servisi bölümüne geldik. Bu aşamada ağır şerbetli tatlılar yerine, sizleri tok tutacak sütlü ve hafif tatlıları tercih etmelisiniz. Sizlere ramazan ayının vazgeçilmezi olan güllaç tarifini hazırladık.  Sizin ve konuklarınızın kan şekerini yükseltmeyecek ve uzun süre tok kalmanızı sağlayacak tatlımızı beğeneceğinizi umuyoruz.

Malzemeler

· Yarım paket güllaç yaprağı (200 gram)
· 1,5 litre süt
· 1,5 su bardağı süt
· 150 gram ceviz
· İsteğe bağlı gül suyu

Yapımı

Sütünüzü şekerle birlikte kaynatın. Kaynadıktan sonra şekerli sütünüz elinizi yakmayacak kıvama kadar soğumalıdır. Çünkü sıcak olursa güllaç yaprakları hamur olabilir. İyice soğursa, yapraklar sütü yeterince emmez. Şimdi güllacı hazırlayacağınız tepsiye güllaç yapraklarını koyarak, her katını sütle ıslatın. Güllaç yapraklarının parlak kısımları üst taraflara gelmelidir. Yaprakların orta kısmına dövülmüş cevizleri yerleştirin. Tatlınız buzdolabında bir saat kadar dinlendikten sonra, üzerine isterseniz gül suyu serpebilirsiniz. Ayrıca güllacın üzerini antep fıstığı ezmesiyle süsleyebilirsiniz.
Artık ramazanda iftarda ne yapsam nasıl bir menü oluştursam diye kaygılanmanıza hiç gerek yok. Çünkü süper anne yanınızda! Hanımlar, beyler sizlerde ramazanda şık sofralar kurmak ve hafif ve sindirimi kolay bir iftar ile misafirlerinizi ağırlamak istiyorsanız; bunun için telaşlanmanıza hiç gerek yok. Sizler için oluşturduğumuz denenmiş ve tecrübe edilmiş binlerce yemek tariflerimizden mükellef ve kusursuz sofralar kurmak sizin elinizde.

Kaynak : www.superanne.org