Sütün kanser hastalıklarına etkisi nasıl?

Sütün kanser hastalıklarına etkisi nasıl?
Güncelleme:

Birçok kanser hastalığından düzenli süt tüketerek korunun!

Kanserin önlenmesinde doğru beslenme önemli bir rol oynuyor. Kanser riskine karşı dengeli beslenmede sütün çok önemli bir yeri  olduğunu belirten Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan,yapılan araştırmalara göre  günde iki bardak süt tüketiminin özellikle bağırsak kanseri riskinin azalmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Sütün kanser hastalıklarına etkisi nasıl?

Bilimsel araştırmalar ile  düzenli süt tüketiminin  toplumda sık karşılaşılan kanser türlerinden  bağırsak, prostat, rahim, mesane kanseri gibi hastalıkların karşılaşılma sıklığı  ile bağlantılı olduğunun  ortaya koyulduğunu belirten Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan ;“Süt içeriğinde bulunan , başta kalsiyum olmak üzere,  protein, fosfor, B grubu vitaminleri, sfingolipitler ve diğer bileşikleri sayesinde kanser oluşumunun engellenmesine yardımcı olduğunu belirtti. Sütün bileşiminin yüzde 87,5’i su, yüzde 3,5’i ise mineraldir. Sütün İçerdiği mineraller dolayısıyla kanser oluşum riskinin azalmasına  yardımcı olduğuna  dair önemli çalışmalar bulunduğunu ayrıca Sütün düzenli tüketildiğinde özellikle barsak kanserini önlemeye yardımcı olduğunu belirtti.“

Kolon kanserinin oluşumunda diyetin de çok büyük etkisi olmaktadır. Kolon kanserinin oluşmasının önemli nedenleri arasında Lifsiz, posa bırakmayan gıdalardan özellikle fast food türü gıdalarla  beslenme  , kalsiyumdan fakir gıdalarla beslenme ve hayvansal proteinlerden özellikle kırmızı etle beslenme yer almaktadır.

Kolonda safra asitlerinin miktarındaki artış  olması da  kolon kanserinin oluşumu  için risk meydana getirmektedir.Bunun nötralize edilmesine yardımcı olan  gıdalar arasında  ise kalsiyum ihtiva eden sütlü besinler yer almaktadır. A, C, D ve E vitaminleri gibi bazı vitaminler  de kolon kanserinden korunmasına yardımcı olmaktadır. 

Kolon kanserinden korunmak için veya  hastalığın vücuda vereceği zararı minimum düzeye  indirmek için ilk olarak yapılması gerekenler arasında; bol posalı, kalsiyumlu gıdalarla sağlıklı beslenmeye özen göstermek, düzenli tuvalet alışkanlığı edinmek, bağırsak hareketlerini yürüyüş gibi egzersizler yaparak artırmak yer almaktadır .