Tarçın demek sağlık demek

Tarçın demek sağlık demek
Güncelleme:

Tarçının içerdiği antioksidanlar, sağlıklı damarlara giden en kestirme yollardan biri.

Tarçın çok faydalı bir baharat olmasına rağmen, özellikle kış aylarında kötü arkadaş çevresinin kurbanı oluyor. Yağlı çörekler ve şekerli yiyeceklerle kurduğu dostluklar ağız sulandırıcı olsa da, onu beslenmene dâhil etmenin çok daha sağlıklı (ve lezzetli) yolları var.

Doktor Ann Kulze, “Tarçın sağlıklı yaşam için mucize bir besin kaynağı” diyor. Araştırmalar, bu bakır renkli çubukların tip-2 diyabet hastalarında kan şekeri, trigliserit ve kolesterolü düşürdüğünü gösteriyor. Bir araştırmada, bir çay kaşığı tarçın eklenmiş sütlü tatlı yiyen (diyabeti olmayan) kişilerin kan şekeri değerlerinin düştüğü ortaya çıkmış.

Tarçının içerdiği antioksidanlar, sağlıklı damarlara giden en kestirme yollardan biri. Bol tarçın tüketenlerin kardiyovasküler problemler yaşama riski azalıyor. Doktor Kulze’nin önerisi her gün yarım çay kaşığı tarçın tüketmen yönünde. Ki bu hiç de zor değil, en basitinden sabahları yulaf ezmene ekleyebilirsin. Bu hoş kokulu baharatın en güzel tarafıysa, hemen her şeye eklenebilir olması. Mesela mercimek çorbası pişirirken tencereye bir kabuk tarçın eklemeyi dene. Çorba piştiğinde kabuğu çıkart. Verdiği aromaya inanamayacaksın. İşte bu güzel baharatı daha çok kullanman için diğer önerilerimiz:

- Hafta sonu kahvaltısında hazırladığın krep hamuruna toz tarçın ekle ya da krep piştikten sonra üzerine serp.

- Ara öğünde yediğin sade yoğurda ekle.

- Tatlı krizin geldiyse bir muzu çatalla ez, üzerine tarçın serp ve buzdolabında biraz beklet. Muzun şekeri açığa çıkacak ve müthiş bir doğal tatlı hâline gelecek.

- Bir kupa sütü ısıt, biraz bal ekle ve üzerine tarçın serp. Salep tadı yakalayacağın bu içeceği kış akşamlarında çok severek içebilirsin.

- Tavuğu ızgarada pişirmeden önce marinesine biraz tarçın ilave etmeyi dene.

- İçtiğin kahve, latte ya da cappucinoya dilediğin kadar tarçın ekleyebilirsin.