Televizyon izlerken kilo almayın !

Televizyon izlerken kilo almayın !
Güncelleme:

Kilo almaya neden olan alışkanlıklardan biri de televizyon izlerken yemek yemek...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, televizyon izlerken ne kadar yemek yenildiğine dikkat edilmediğini, bunun da obeziteyi arttırdığını belirtti.

Özenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle ev hanımlarının obezite ile karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

\"Ev hanımları ev işlerini tamamladıktan sonra genellikle televizyon programları izliyor. Bazen kendilerini öyle kaptırıyorlar ki televizyondan ayrılmak istemedikleri için bütün işlerini de televizyon başında görüyorlar. Televizyon başında oturdukları yerde yemek yapıyor ya da yemeklerini burada yiyorlar. Oysaki televizyon izlerken yemek yemek de kilo almaya neden olan alışkanlıklardan biridir. Televizyon izlerken dikkatimiz yemekte değil, televizyon ekranındadır. Bu yüzden ne kadar yediğimizi algılayamayız. Üstelik dikkatimizi yemeğe vermediğimiz için yemeğin lezzetinin bile keyfine varamayız. Film izlerken yenen cips veya maç izlerken yenen çerezlere dikkat edilmelidir. Bu yiyecekler karbonhidrat ve yağ içeriği fazla olduğu için yüksek kalorilidirler. Bu nedenle televizyon karşısında yemek yeme alışkanlığından vazgeçilmelidir. Aynı zamanda televizyon başında uzun süreli kalmak hareketsizliği de artırdığı için kilo alımı daha da hızlı oluyor.\"

Yemek yeme miktarını büyük oranda çevresel faktörlerin de etkilediğini ifade eden Özenoğlu, dışarıda yenilen yemeklerde tabakların, yemek sunumlarının, ışıkların, renklerin ve kokuların kilo aldıran etkenler olduğuna dikkat çekti.

Aile bireyleri veya arkadaşlarla dışarıda yenilen yemeklerde masada daha uzun süre kalınmasının fazla yemeye neden olduğunu da vurgulayan Özenoğlu, şunları kaydetti:

\"Dost sohbetlerinde masa başında yenilen yemekler fazla yemenize neden olur. Ne kadar yediğinizin farkına varmakta zorlanırsınız. Bu gibi durumlarda masada yemeğe başlayan en son kişi olmaya özen gösterin. Yemek yeme temponuzu düşürmek için her lokmadan sonra çatal, bıçağınızı sofraya bırakın. Ne kadar yiyeceğinize önceden karar verin. Ayrıca masada sürekli değişen tabaklar dahi kilo alımıza neden oluyor. Temizlenmiş bir tabakla, doygunluk arasında direkt bağlantı vardır. Tabaklar yenilendikçe ve büyüdükçe, içine koyduğunuz yiyecekler az görünüyor. Halbuki normal bir kase veya servis tabağının içinde yiyecekler daha makul büyüklükte görünür. Ayrıca yemek yenilen yerin atmosferi, orada daha uzun süre kalmanıza ve daha fazla sipariş verip çok yemenize neden olabiliyor. Hafif bir aydınlatma ve huzur veren bir müzik kişinin kendini sakin ve huzurlu hissetmesini sağladığı için masada uzun kalınmasına neden olabiliyor. Bu da daha fazla yemeye neden oluyor.\"