Vejetaryenler hamileyken nasıl beslenmeli?

Vejetaryenler hamileyken nasıl beslenmeli?
Güncelleme:

Kimi vejetaryenler et yemezken, kimileri de süt ve süt ürünlerini tüketmiyor.

Kişilerin hayatını etkilemiyor gibi görünse de,  bu durum özellikle hamilelik döneminde kadınlarda ve bebeklerin sağlıklı gelişiminde bazı sorunlara neden olabiliyor. Anne adayları beslenmeleriyle yalnızca kendilerini değil, bebeklerinin de hayatını etkiliyor.

Hamilelik, kişilerin sıklıkla genel sağlık kontrollerini yaptırdığı ve kendine iyi baktığı bir dönem olsa da,  bu durum vejetaryen olan ve eski beslenme alışkanlıklarını devam ettiren anne ile bebeğin sağlığı için bazen riskli olabiliyor. Vejetaryenlerin, diğer insanlara göre daha fazla sebze ve meyveden zengin beslenme şekilleri hamilelik için avantajlı bir durum olsa da, bazı olumsuz etkiler de söz konusu olabiliyor. Hamilelik dönemi, enerji ve protein tüketimi başta olmak üzere, vücudun her zamankinden daha iyi bir beslenme şekline ihtiyaç duyulmasını gerektiriyor.

Balıktan uzak duran vejetaryen anne adayları, güçlü bir Omega kaynağından da fayda sağlayamamış oluyorlar. Vejetaryenlikte yenilen gıdalardaki yüksek lif oranı, anne adayı ve bebeğin sağlığı için oldukça olumlu bir gelişmedir. Ancak, vejetaryenlik nedeniyle proteinden zengin beslenememek, anne adayından ve bebeğin sağlığından bazı kayıplara yol açabilmektedir. Bu nedenle vejetaryen anne adaylarının,  et ve süt ürünlerinden alamadıkları yararlı mineral ve vitaminlere eşdeğer bazı takviyeleri alması sağlanmalıdır. Bu yardımcı tedavi şekli, anneye uzman bir hekim tarafından verilmeli ve mutlaka düzenli takibi yapılmalıdır. 

Merve Sofuoğlu/ Diyetisyen
Sağlık& Yaşam