Yağlı yiyecek uyku getiriyor

Yağlı yiyecek uyku getiriyor
Güncelleme:

Yapılan araştırmada ayrıca karbonhidrat tüketmenin insanı atik yaptığı ortaya çıktı.

Beslenme uzmanları Atkins diyetini takip eden insanların gün boyu kendini uykudaymış gibi hissettiğini yapılan araştırmanın ortaya koyduğunu belirtti. Yeni yapılan araştırmada gün boyu atik kalmak ile yenilen yiyecek türünün birbirleriyle ilişkili olduğu ileri sürüldü.

ABD'nin Pennsylvania eyaletindeki Penn Eyalet Tıp Okulu'ndan uzmanlar yüksek düzeyde yağ tüketiminni gün içinde uyku durumumun yükselmesiyle ilişkili olduğunu söyledi. Buna karşılık yüksek karbonhidrat tüketiminin gün boyunca insanı atik tuttuğu kaydedildi.

Bunun yanında insanlar bir miktar et yiyip karbonhidrat tüketmezlerse gün içinde daha fazla uyumaya yatkın oluyor. Araştırmacılar ayrıca protein tüketimi ile ayıklık arasaında bir ilişkiye rastlamadıkalrını belirtti.

Penn Eyalet Tıp Okulu'nda psikyatr olarak görev yapan ve aynı zamanda araştırmada yer alan Prof. Alexandros Vgontzas "Yağ tüketiminin artması, obez olmayan sağlıklı insanların sağlıklarına da olumsuz etki yapıyor. Gün içinde fazladan uyku ve yorgunluk durumu modern hayatın akışını engelleyen en önemli unsurlarından. "Burada yağlı yiyeceklerin uyanıklığı düşürdüğü, bunun da kişinin günsel faaliyetlerine etki yaptığı ayrıca genel manada da halkın güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü söyleyebiliriz" dedi.

Uzmanlar araştırmada sağlıklı, obez olmayan ve gece normal uyku uyuyan 31 kişiyle çalıştı. Bu katılımcıların yaşları 18'den 65'e kadar değişiyordu. Bu kişiler dört gece uyku laboratuvarında test edildi.

Dördüncü gün objektif uyku durumu değerlendirildi ve diyet için beş kere yemek sağlandı. Araştırmayı yapan uzmanlara göre daha önceki araştırmada diyetin subjektif uyku durumunu etkildeiği belirtilmişti. Son araştırmada objektif mahmurlukla beslenme arasında bir ilişki olduğu da ortaya çıktı.

Objektif uyku hali birinin en yüksek seviyede gösterdiği fonksiyonuun, subjektif uyku hali ise kişinin kendini ne kadar yorgun hissettiği ile ölçülür.

Karbonhidratın asgariye indirilmesini salık veren ve yüksek proteine dayalı Atkins diyeti et, yumurta, peynir, balık gibi proteinli yiyeceklere sınır koymuyor.