Yasaklayarak değil, porsiyon kontrolüyle kilo verin

Yasaklayarak değil, porsiyon kontrolüyle kilo verin
Güncelleme:

Doğru porsiyonları tüketerek kilo vermeniz mümkün.

Tabakta doğru porsiyonları kullanmayı öğrenmek zaman alan bir iştir. Büyük tabaklarda yemeye alışık biri için, küçük tabağa alışmak zaman ister ama vazgeçmeden uygulayın.

Yemek yerken ihtiyacınız olan miktar boy, kilo, cinsiyet ve aktivite oranına bağlı olarak değişir. Yediğiniz malzemenin ve olduğu da önemlidir. Pakette yiyecekler aldığınızda üzerindeki etiketleri okuyun. Orada genellikle porsiyon ölçüsü yazar. Bir porsiyondan kastedilen ne ise, onu tüketin, fazlasını değil.

Televizyon karşısındayken veya başka bir işle meşgulken ne kadar yediğinizi kaçırabilirsiniz. O yüzden başka şeyle uğraşırken yemek yemeyin. Sadece yavaş yediğiniz zaman beyin midenizin dolduğu mesajını alır. Bu yüzden yavaş yiyin.

Bir yemek daha yağlı ve yüksek kalorili olduğunda tüketmeniz daha hızlı olur. Bu yüzden ne kadar yediğinizi kontrol edin. Ağır yemekler yerine sebze, tatlılar yerine salataları tercih edin.

Düzenli yemek yemeye çalışın

Öğün atlamak, öğün aralarında uzun boşluklar bırakmak, daha sonra çok fazla yemenize neden olabilir.

Çoğumuz yeme alışkanlığımızın altındaki asıl sebebi anlayamayız. Eğer açlık dışında, duygusal tepkiler yüzünden yediğinizi fark ederseniz, kendinize bunu sorun ve yerine başka bir aktivite yapın. Yürün, spor yapın, dikkatinizi yemekten uzak tutun. Pek çok restoranda az bir fark ödeyerek daha büyük porsiyon yiyecek alabiliyorsunuz. Biraz para verip daha fazla yemek bir avantaj gibi görünse de, sağlıklı yaşamak için bu alışkanlıktan uzak durun.

Bir daha ekstra porsiyon siparişi verirken şunu düşünün; sağlığınız mı, cüzdanınız mı? Eğer yalnızsanız, küçük porsiyon siparişi verin. Yanınızda biri varsa büyük alıp paylaşın. Dışarıda yemek yerken, mönüde düşük kalorili olan bölümü inceleyin ve o bölümden sipariş verin.

Porsiyon kontrolünde yemek paylaşmak, yarım porsiyon sipariş etmek, ana yemeği meze olarak söylemek gibi önlemler işe yarar. Sağlıklı örnekler ise ızgara veya haşlanmış deniz ürünleri, çorba, sebze ve salatadır.

Uzun süren açlıklar yaşamayın

Bu durum porsiyon kontrolünü yoldan çıkarmanıza neden olur. Birkaç saat aralıklarla ana ve ara öğünler tüketmek, sizin kontrollü beslenmenizi sağlar.

İçeceklerin düşündüğünüzden fazla kalorisi vardır. Özellikle büyük boy veya süper büyük boy diye satılan, mönüye dahil edilen içeceklerden uzak durun. Bunun yerine bir dilim limonlu su için. Az şekerli buzlu çay veya küçük bir limonata tercih edebilirsiniz. Özellikle sinema gibi faaliyetlerde tüketilen mısır ve cipslerden uzak durun.

Doğru ölçüler kullanın

Bir çorba kaşığı ile bir tatlı kaşığı arasında önemli fark vardır. Bir bardak olarak verilen ölçünün en büyük boy su bardağı değil, normal boy bir bardak olduğunu unutmayın.

Kaçaklardan kurtulun

Her gün çayın veya kahvenin içine attığınız şekerden, her yemeğe boşalttığınız tuzdan kurtulun. Kaçaklardan kurtulun. Her gün çayın veya kahvenin içine attığınız şekerden, her yemeğe boşalttığınız tuzdan kurtulun. Doğru miktarlarda yemek yemeyi öğrenmek için biraz zamana ihtiyacınız olabilir. Merak etmeyin, bu zamanla oluşacak bir alışkanlıktır. Siz yeter ki; bu alışkanlığı yerine getirmeye istekli olun.